Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sankce na izraelské osadníky! Evropská unie je poprvé uvalila kvůli útokům na Palestince

Autor: ČTK - 
19. dubna 2024
13:28

Evropská unie dnes poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení. 

Palestinci chtějí, aby Západní břeh byl součástí jejich budoucího státu. Izrael ho ale v rozporu s mezinárodním právem okupuje a část izraelských osadníků požaduje ještě rychlejší výstavbu židovských osad na tomto území.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell přišel s návrhem na uvalení sankcí proti izraelským extremistickým osadníkům už loni v prosinci. Proti sankcím se ale podle bruselského serveru Politico stavěla Česká republika a Maďarsko. Český ministr zahraničí Jan Lipavský v únoru uvedl, že Praha uvalení sankcí neblokuje, ale vadí jí jejich spojování s postihy vůči Hamásu.

Nakonec sedmadvacítka sankce vůči palestinské radikální organizaci, která stála za teroristickými útoky na Izrael z loňského října, a izraelským osadníkům přijala odděleně.

Sankce na čtyři izraelské osadníky, které viní z páchání násilí na Palestincích na Západním břehu, uvalily letos i Spojené státy.

Evropská unie, Británie a více než desítka dalších zemí již dříve Izrael vyzvaly, aby přijal bezprostřední a konkrétní kroky, které by zamezily násilí na Západním břehu. Násilnosti vůči Palestincům se v tomto regionu objevovaly už před 7. říjnem, po útocích na Izrael jich ale prudce přibylo.

Jeden z loňských útoků židovských osadníků na Palestince dosáhl dokonce takových rozměrů, že ho izraelský armádní činitel označil za pogrom.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Uživatel_5313099 ( 19. dubna 2024 17:54 )

Sankce na osadniky. Podpora Izraele ale jede dál.

Uživatel_5766095 ( 19. dubna 2024 15:56 )

Sankce jsou sankce, co naplat, přestaneme dovážet brambory z Izraele a dovezeme si je z Palestiny.

Zobrazit celou diskusi