Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Smrt Izraeli!“ Írán slaví výročí islámské revoluce, lidé pálí vlajky a bouřlivě skandují

Autor: ČTK - 
11. února 2024
18:50

Lidé v Íránu si dnes připomněli 45. výročí islámské revoluce. Mohutných průvodů v Teheránu se zúčastnili političtí, vojenští i duchovní vůdci země, včetně prezidenta Ebráhíma Raísího. Zazněla tam revoluční i náboženská hesla, lidé v průvodech nesli íránské vlajky a naopak pálili vlajky svých úhlavních nepřátel, tedy Spojených států a Izraele, informovala agentura AP.

Záběry íránské státní televize ukázaly davy lidí v ulicích hlavního města Teheránu. Průvody byly podle státních médií po celé zemi a účastnily se jich miliony lidí, uvedla agentura DPA. Většině běžných Íránců byly ale dnešní oslavy lhostejné, dodává německá agentura. Americká AP informuje o tisících účastníků, jednotlivé proudy mířily k hlavnímu náměstí. Pálení vlajek nepřátel je podle AP na íránských provládních shromážděních běžné.

Raísí ve svém projevu vyzval k ukončení bombardování Pásma Gazy izraelskými silami. Ty do oblasti vtrhly poté, co radikální palestinské hnutí Hamás loni 7. října napadlo Izrael. Írán je podporovatelem Hamásu, společně je pojí nenávist k Izraeli. Raísí po OSN žádal „vyhnání sionistického režimu“, na což nadšený dav odpovídal slovy „smrt Izraeli“, popisuje dění v Teheránu AP. Íránská armáda dnes také představila své nejnovější balistické střely.

Islámská revoluce v Íránu 11. února 1979 svrhla autokratický režim šáha Mohammada Rezy Pahlavího a dopomohla k moci šíitskému duchovenstvu. Nastolení republiky a oficiální příklon země k islámské nauce doprovázely projevy násilí a represí ze strany nového režimu.

V posledních letech se vztahy íránského vedení se Západem dramaticky zhoršily. Důvodem je kontroverzní jaderný program Teheránu, porušování lidských práv a íránská podpora militantních skupin na Blízkém východě.

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi