Koupit nocleženku je jeden z nejjednodušších kroků, který každý z nás může udělat, aby v zimních měsících pomohl lidem bez domova přečkat noc v teple a bezpečí. S příchodem mrazů se stávají noci venku doslova otázkou přežití, a sami bezdomovci je velmi rádi využívají.

Kromě střechy nad hlavou a teplé postele, dostanou i teplou polévku s pečivem a čaj, mají možnost se umýt, případně zkonzultovat svůj zdravotní stav a k dispozici jsou i sociální pracovníci.

„Každá zakoupená nocleženka má přidělené své číslo, které je evidováno, aby mohl být dárce informován, když je jím zakoupená poukázka využita. Nocleženky jsou rozdělovány mezi jednotlivé noclehárny a rozdávány terénními či sociálními pracovníky. Případně jsou nocleženky v době největších mrazů uplatňovány plošně pro celou noclehárnu,“ říká Lenka Kořínková, koordinátorka projektu Nocleženka.

Počet lůžek covid nesníží

V Praze je v noclehárnách k dispozici zhruba 500 míst. Armáda spásy v souvislosti s pandemií koronaviru nijak počet lůžek nesnižuje, i když přijímá různá opatření, aby případnému šíření nákazy zabránila. „Mráz a chlad lidi bez domova ohrožuje na zdraví daleko více, než potenciální nákaza covidem. A to i přesto, že se jedná o rizikové skupiny ať kvůli věku nebo kvůli zdravotnímu stavu,“ vysvětluje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy. Organizace se chystá lidi bez domova testovat a to jak očkované, tak neočkované. Pokud se nákaza projeví, jsou k dispozici karanténní místa, kde se mohou bezdomovci covid vyležet.

Postele i židle

Pokud se naplní kapacita nocleháren, funguje ještě varianta tzv. volné židle. To v praxi znamená, že své dveře otevřou i denní centra, kde lidé bez domova mohou mrazivé noci přečkat sice vsedě na židli, ale v teple a bezpečí.

V nabídce je ještě jedna varianta – speciální přístřešky zvané iglú. „Je celá řada lidí bez domova, kteří do nocleháren nechtějí, buď mají psa nebo obecně nedůvěřují institucím. Tyto přístřešky jim zapůjčíme zdarma a mohou v nich přečkat mrazivé noci,“ říká Krupa.

Peníze pomáhají i dalším

V případě, že se vybere více peněz, než je třeba na zajištění místa v noclehárnách, putují peníze na další podporu lidí bez domova. „Dlouhodobě se hlavně snažíme ty lidi dostat z ulice pryč, ale pracujeme s nimi i nadále. Právě těmto lidem můžou finance pomoci, naposledy jsme zaplatili jednomu mladíkovi, který navštěvuje naše nízkoprahové centrum, brýle, protože si je nemohl dovolit. Finance používáme i na nákup léků či obvazů, které našim klientům dáváme. Na jejich koupi sami nemají peníze,“ uzavírá Krupa.

Fotogalerie
25 fotografií