Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hospitalizovaní s covidem: Nebezpečná plíseň stojí až za třetinou zdánlivě covidových úmrtí

Autor: tsv - 
1. ledna 2022
05:00

Smrt pacientů s těžkým covidem způsobuje v až třetině případů zákeřná plíseň, v bezpečí před ní nejsou ani pacienti, kteří se léčí na jednotkách intenzivní péče. Vyskytuje se všude kolem nás a napadá jedince se sníženou imunitou. Podle expertů na tělo útočí podobným způsobem jako koronavirus.

Plíseň s názvem aspergillus fumigatus se nachází ve vzduchu, půdě, jídle a tlejících organických materiálech (například v kompostu) a v normálních případech život člověka neohrožuje. Problém ale nastává, jakmile dojde k celkovému oslabení metabolismu. Plíseň napadá hlavně plíce, ve kterých se umí rozrůst až do velikosti tenisového míčku. Odstranit ji je pak extrémně náročné.

Neléčená aspergilóza se může rozšířit do zbytku těla a zasáhnout kůži, mozek, srdce a ledviny. Úmrtnost je v jejím případě velmi vysoká, v kombinaci s nákazou koronavirem tak zabíjí 70 procent zasažených pacientů, píše server DailyMail.

To, jak velká část hospitalizovaných s těžkým covidem se zároveň potýká s aspergilózou, se zatím nedá přesně určit. Podle jednoho z britských expertů na infekční nemoci Davida Denninga nedojde vždy ke správné diagnóze a nemocniční personál si plísně nemusí všimnout. „Když to cíleně nehledáte, nenajdete to,“ řekl novinářům profesor. „Na jednotkách intenzivní péče pravděpodobně zemřel nespočet pacientů, kteří nikdy nebyli diagnostikovaní.“

Podle březnové studie Exeterské Univerzity se s aspergilózou potýká jeden ze tří pacientů s covidem. Optimističtější výsledky přinesl říjnový mezinárodní výzkum, podle kterého zasáhne plíseň jednoho z šesti těžce nakažených.

Odolnost vůči lékům roste

Standardně užívané léky mohou riziko úmrtí výrazně snížit. „Pokud je podáme včas, mohou vyléčit 75 procent pacientů s aspergilózou,“ řekl Denning. Plíseň ale začíná být vůči efektivním lékům čím dál tím odolnější a na léčbu často reaguje jen minimálně. To zapříčinil hlavně vysoký obsah podobných protiplísňových látek v jiných lécích a v zemědělství. Tělo se tak s látkou setkává mnohem častěji než dřív, tím pádem si na ni do určité míry „zvyklo“.

„Odolnost vůči lékům vyvolává velké obavy,“ pokračoval profesor. „Odolné kmeny nyní v některých částech Londýna představují bezmála 13 procent všech aspergilových infekcí.“ Lékaři by podle něj měli potenciální aspergilózu brát častěji víc v potaz a uvědomovat si rizika, která přináší.

„U pacientů s covidem, které přijímáme na jednotku intenzivní péče, musíme na aspergilózu myslet a odebírat preventivní vzorky. Už tak je těžké být na JIPce, natož se do toho ještě prát s plísní,“ konstatoval.

Co má společného s covidem?

To, proč plíseň v takovém měřítku napadá zrovna pacienty s covidem, se teď experti snaží zjistit.

„Zatím ještě plně nerozumíme tomu, jak koronavirus působí na imunitní systém a jak snižuje pacientovu schopnost odbourávat plísňové infekce,“ řekla novinářům mykoložka a expertka na plísně Adilia Warrisová. „Myslím si, že koronavirus poškozuje plicní tkáň a dýchací cesty těžce nemocných a dělá něco s pacientovou obranyschopností. Tím pádem jsou náchylní k aspergilóze.“

Podle jedné z odborných teorií napadá koronavirus a aspergillus fumigatus ty samé molekuly v plicích. Jakmile se tedy viru podaří prolomit obranu, usnadní přístup také plísni.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5552652 ( 2. ledna 2022 19:39 )

Tu plíseň mají lidí protože pořád nosí roušky a nemůžou dýchat čerstvý vzduch a po vakcíně mají oslabenou imunitu a pak se dějí divy...💩🤮🤑

frantaczek ( 1. ledna 2022 11:52 )

V Evropě není zájem o prevenci ani léčení. Je potřeba lidi co nejvíc vystrašit, aby se nechali dobrovolně očkovat...

Jirik-ta ( 1. ledna 2022 11:00 )

mělo by se testovat i na tu plíseň. Posilující dávku, kterou se vylepšuje efekt dokončené vakcinace. To jenom pro úplnost, aby si někdo nemyslel že to nefunguje. A TEČKA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa