Ježek dostal jméno Bodlinka, bydlí v kleci a krmí se kočičími granulemi. „Přečetla jsem si na internetu, že pokud nemá 700 gramů, zimu by nemusel přežít,“ řekla Petra.

Stejně tak ubytovala dva ježky v kotelně Jarka z Třince. „Vážila jsem je. Jeden má 450 a druhý 500 gramů,“ zmínila další zachránkyně Jarka, která jim říká Franz a Josef. „Vystlala jsem jim box pro kočku slámou, ale přestěhovali si ji pod dřevo. V tlamce ji nosili po několika stéblech,“ dodala Jarka.

 

Není nutné je sbírat

Podle Jana Kašinského se Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku, chystají ochránci přírody kampaň v duchu: „Nechte ježky být. Jejich sběr je zbytečný. Přírodní zákony fungují. Silní a zdraví přežijí.“ Zachraňovat má podle nich smysl jen ta nejmenší ježčí mimina nebo zraněné jedince.

„Ze záchrany ježků se teď stal boom. Přitom jsme pozorovali na jaře jedince, kteří neměli ani 300 gramů a přežili,“ podotkl Kašinský. Loni do stanice dokonce muž přinesl po zimě bodlináče, kterého vykrmil tak, že se ani nemohl stočit.

„Navíc ježek si v domácím prostředí zvykne třeba na psa a ztratí přirozené obranné reflexy. Pak ho venku nějaký pes zabije,“ dodal ochránce přírody.

Přežije jen třetina

Přibližně dvě třetiny ježků zahynou během prvního roku života kvůli parazitům, nemocem či predátorům. Nežli sbírat malé ježky a zimovat je v umělých podmínkách, je lepší usnadnit jim život venku. Pomůže hromada listí v rohu zahrady a sem u ní miska s libovým masem – nejlépe drůbežím, konzerva pro kočky nebo rozmáčené granule.

„Ježek se nakrmí, nemusí celou noc courat, rychle roste a zůstane ve známém prostředí,“ poradil Kašinský. „Nedělejte si výčitky, pokud se rozhodnete ježka nechat venku. Popřejte mu hodně štěstí a nechejte ho jít svou cestou,“ doporučil.

VIDEO: Ježčí samička se nafoukla jako balón. 

Video
Video se připravuje ...

Ježčí samička se nafoukla jako balón. Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy

Fotogalerie
11 fotografií