Od půlnoci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. „Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Očkovací i testovací kapacity jsou dostatečné

Na základě tohoto rozhodnutí si pražský magistrát nechal vypracovat data jednak k počtu neočkovaných Pražanů, jednak ke kapacitám očkovacích a testovacích center. „Podle dat ÚZIS je v současné době v Praze 311 tisíc neočkovaných lidí starších 16 let, kteří ani neprodělali covid. Ty tedy zasáhne nový typ opatření nejvíce,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Je to asi 28 % Pražanů,“ dodal primátor.

Kvůli zpřísnění opatření primátor předpokládá, že se zvedne zájem o očkování. „V současné době máme kapacitu až 17,5 tisíce dávek denně, prozatím se průměrně podává asi osm až 10 tisíc dávek ve 39 očkovacích centrech. Pokud by byl zájem, jsme schopni všem neočkovaným podat alespoň první dávku během 18 dnů,“ řekl Hřib. Ve statistikách navíc nejsou zahrnuty kapacity praktických lékařů a mobilních týmů, kterých má město 12. Že zájem o očkování stoupá už nyní, dokazují data, která ČTK poskytl magistrát - za prvních 14 dní listopadu bylo totiž v metropoli podáno průměrně „jen“ šest tisíc dávek denně. 

Zájem lidé mají i o očkování bez předcházející rezervace termínu vakcinace. Platí to například pro VFN, jak uvedla Heřmánková, nebo pro Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN), jak informovala mluvčí Jitka Zinke.V nemocnici v pražských Střešovicích v listopadu očkují zhruba 600 lidí denně, na začátku října to byla asi čtvrtina. Bez předchozí rezervace lze očkování podstoupit i v dalších očkovacích centrech na území Prahy.

V obchodním centru Chodov, kde očkovací látky podávají zdravotníci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), podle mluvčí IKEM Markéty Šenkýřové nyní očkují zhruba 1000 lidí denně. Zhruba 40 procent z nich chodí podle mluvčí pro první dávku séra. Kvůli zájmu o očkování IKEM posílil počet personálu na místě, čímž se množství naočkovaných zvýšilo. Ke konci října podle mluvčí IKEM na Chodově očkovali zhruba 700 lidí denně. Zatím zdravotníci IKEM na Chodově podle Šenkýřové podali od 12. července k dnešnímu dni zhruba 90 000 dávek vakcíny.

Praha by neměla mít problém ani s kapacitou PCR testování. V Praze nyní funguje 134 testovacích center, které jsou denně schopné provést asi 51 tisíc testů. „Na rozdíl od ostatních měst nemáme zatím problém ani s včasným vyhodnocováním testu,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Nová kampaň

Na podporu očkování Praha spustí i další kampaň, připravila ji stejná agentura DDB, která s městem na kampani spolupracuje už potřetí. „Cílem kampaně není lidi postrašit, ale odlehčenou formou, stejně tak jako v minulém případě, upozornit na benefity očkování. Půjde opět o vizuály s jazykovými přesmyčkami, tentokrát zaměřené na Vánoce,“ vysvětlil Hřib. V ulicích, MHD a na dalších místech se tak objeví plakáty s texty jako „Kašpar. Melichar. Pí-sí-ár“, „Vánoce. Silvestr. Nový lock“ či „Pohoda. Klid. A vir“.

Předešlé kampaně agentura poskytla hlavnímu městu zdarma, za tuto vánoční Praha částečně uhradí. Zaplatí mzdové náklady kreativců, které se pohybují okolo 150 tisíc korun, celkové náklady by pak neměly přesáhnout 300 tisíc. 

Video
Video se připravuje ...

Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
27 fotografií