Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala a další ve Sněmovně: Drsná kritika Babiše za „zm*da“! Složky nevedu, zní od šéfa ANO

Aktualizováno -
19. března 2024
21:10
Autor: ČTK, amb - 
19. března 2024
06:40

Poslanci dnes odpoledne zahájili mimořádnou schůzi k bezpečnostním hrozbám. Nechaly ji svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle členů opozice bylo jednání už před jeho začátkem neférové, stěžují si na údajně netransparentní způsob přihlašování poslanců do diskuse. V podvečer vystoupili členové ANO i s předsedou Babišem na hodinové tiskové konferenci. Schůze byla přerušena po šesti hodinách, bude pokračovat ve středu ráno.

Program mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Lídři pěti vládních stran se na jejím vyvolání shodli tento týden v úterý. Požadavek vznesl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš kvůli tomu, že Babiš v neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. E-mail se dostal na veřejnost.

Událost se stala podle premiéra Petra Fialy (ODS) bezprostředním impulzem. Koalice ale upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost. Předseda ANO v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech. Předseda ANO tvrdí, že nesháněl kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve Sněmovně reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie v e-mailu použil.

Schillerová: Zakázali nám mluvit

Vládní koalice podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury podvody neumožnila poslancům jeho strany na mimořádné schůzi vystoupit. Předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) na tiskové konferenci vyzval, aby zajistila transparentní způsob přihlašování poslanců do diskuse. Stalo se totiž, a podle něj ne poprvé, že v okamžiku vyhlášení schůze už bylo do diskuse s přednostním právem přihlášeno 14 zákonodárců.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová označila přihlášky koaličních poslanců „během zlomku vteřiny“ za záhadné. Hnutí ANO je podle ní podlou fintou zakázáno mluvit a ptát se na „skutečné a jediné ohrožení bezpečnosti země, kterým je financování ODS z peněz vypraných v kampeličce a s tím související vydíratelnost premiéra Petra Fialy (ODS)“. 

Poslanci ANO dnes budou debatu sledovat místo jednacího sálu ve svých kancelářích, na jejich hlavní projevy dojde až zítra. Podle Schillerové je v Poslanecké sněmovně i předseda strany Andrej Babiš, v sále nicméně není. „Dnešní mimořádná schůze je urážkou demokracie. Při sestavování pořadí přednostních práv se asi Markéta Pekarová Adamová inspirovala v Karlovarské losovačce. Nemůžeme tak reagovat ani vyvracet ty nesmysly. Proto jsme opustili sál a symbolicky připomněli skutečné problémy, kterým naše země čelí,“ uvedla Schillerová na sociální síti X. 

Navečer novinářům sdělila, že na grémiu řešili i možnost, že by bylo povoleno hovořit alespoň Babišovi jako obžalovanému na pomyslné lavici. To by bylo přijato koalicí jen za předpokladu, že by mluvil jen 30-45 minut, což ANO odmítlo. 

ANO v sále rozmístilo kritické transparenty 

V jednacím sále se odpoledne objevily protivládní transparenty. „Nejvyšší zvyšování daní v historii ČR,“ „označení babiček a dědečků za hospodářskou škodu“ či „je to marný, je to marný, je to marný,“ stojí na nich. Pod transparenty je podepsáno Hnutí ANO pod heslem Ano, bude líp. 

„Děláme teď obrovskou petiční akci, takže jsme pořád v kontaktu s občany. Měli by si poslechnout, co je trápí. Nedostatek léků, černý kašel, inflace, vysoké ceny energií, a tak bych mohla pokračovat dále. A to je na těch cedulích, tam se mohou dočíst všichni, co vlastně trápí občany naší země a ne antibabiš. Tato vláda neřeší problémy lidí této země, tato vláda má máslo na hlavě s obrovským množstvím skandálů a výsledkem je ten, že dnes tady bude vlastně probíhat jednostranná obžaloba ve smyslu antibabiš,“ řekla k tomu posléze novinářům Schillerová. 

Protivládní transparenty v jednacím sále Poslanecké sněmovny. (19. 3. 2024) Protivládní transparenty v jednacím sále Poslanecké sněmovny. (19. 3. 2024) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

„Ten nápad s cedulemi na místech, kde v PS jinak sedí poslanci ANO, by bylo možné využívat častěji. Nemuseli by předstírat, že mají na věci vlastní názory, na ceduli by byl ten Babišův,“ komentoval na sociální síti X politolog Jiří Pehe. 

„Nemohli byste to vytisknout větším? Nejde to přečíst ani od pultíku,“ komentoval to i předseda Pirátů a ministr pro digitalizaci a místní rozvoj Ivan Bartoš. „Pro ANO není naše bezpečnost natolik důležité téma, aby si poslechli, co chceme probrat. Odešli. Místo diskuze - teatrální gesto. Místo příležitosti ukázat, jestli stojí na straně bezpečnosti České republiky - nejsou tu, není to pro ně téma. Nepřítomnost jako velmi výmluvné vyjádření,“ uvedla rovněž jeho stranická kolegyně Olga Richterová. 

„Normálně v lavicích ANO stejně sedí mluvící hlavy, které povětšinou jen slepě papouškují názor svého lídra. Jediný rozdíl dnes je v tom, že jim ho rovnou napsali na A4. Asi by mi nevadilo, kdyby to začali praktikovat častěji,“ reagoval na X poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09). 

Sněmovna bude moci o bezpečnostních hrozbách pro ČR jednat i přes půlnoc, aby podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka mohla dospět k výsledku. „Nesešli jsme se tady dneska kvůli jednomu e-mailu,“ uvedl ve svém vystoupení. Sněmovna by podle něho měla potvrdit, že rozpínavost režimu ruského prezidenta Vladimira Putina je prvořadou bezpečnostní hrozbou a že prozápadní směřování ČR by nemělo narušit nějaké lavírování českých politiků.

Premiér: Dost už bylo fízlování! 

„Nevím, co nám tímto chtěli říci, doufám, že ne to, že je jedno, jestli tu sedí oni nebo tu za sebe nechali nějakou cedulku,“ komentoval situaci přímo ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS), za což se dočkal potlesku. „Poslanci hnutí ANO nemají odvahu si to alespoň jednou poslechnout, ale i to o něčem vypovídá,“ sdělil. 

Dodal však, že se nezlobí, neví totiž, jestli na něj předseda ANO také nemá nějakou složku. „Co všechno je ve světě Andreje Babiše normální?“ ptal se následně premiér. V souvislosti s Babišem zmínil, jak se spolu s exprezidentem Milošem Zemanem „neustále pokoušeli měnit tvář této země, ale ne k lepšímu“ či nejdelší vládnutí bez důvěry v historii Česka. „Toto opravdu nebylo normální a posouvalo nás to o stovky kilometrů na východ,“ uvedl Fiala. 

Opozice podle premiéra Fialy podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Jde o hazardování s budoucností země, řekl ve Sněmovně. „Budeme čekat, až dojde Rusko až sem?,“ položil řečnickou otázku. Babišovy osobní útoky a „extremistická rétorika“ reálně ohrožují postavení a důvěryhodnost České republiky, uvedl premiér. Skutečná Česká republika podle něj nemá nic společného s karikaturou v Babišově hlavě. „Dost už bylo fízlování, ponižování a zastrašování,“ uvedl. 

Video  Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Následně vystoupil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Připomněl, že se mu stalo něco podobného jako Lipavskému, když se v médiích objevilo, že je na něj sháněno kompro. „Já jsme si tehdy řekl, že udělám maximum pro to, aby tenhle člověk už nebyl premiérem ČR,“ uvedl. Rodina a děti jsou podle něj tabu. Babiš tímto svým chováním přímo nahrává nepřátelským režimům, které se snaží dění u nás intenzivně ovlivňovat, dodal Rakušan. 

„Je to přehledné a snad i očíslované podle norem StB. Připravil jsem pro Andreje Babiše složky na všechny poslance a poslankyně Starostů,“ uvedl ještě později odlehčeně vicepremiér. 

S humorem dnešní den vnímal rovněž poslanec Petr Letocha (STAN). Sdílel koláž s upravenými transparenty. „Musím jít, má i mou složku,“ stojí na nich například.

Babiš: Premiér potřebuje psychiatrickou léčbu 

Na tiskové konferenci se následně vyjádřil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Pan premiér dnes ve svém projevu vytvořil nový rekord ve vyslovení slova Andrej Babiš a nový rekord v počtu lží. Já mám skutečně starost o zdraví pana premiéra a já myslím, že pětikoalice by měla urychleně svolat své zasedání a doporučit panu premiérovi nějakou psychiatrickou léčbou, protože pan premiér, a vypadá to, trpí antibabišismem,“ uvedl. 

„Nikdy žádnou složku jsem neměl, žádné složky jsem nedělal. A díky této pseudo vymyslené aféře jsem se dozvěděl, že vlastně Piráti dělali složky a krásné složky, já jsem se v té složce, co udělali Piráti, na Brabce, dozvěděl tolik věcí. Ani jsem nevěděl, že máte děti a kde bydlí. Klasika, my jsme amatéři, Piráti dělali krásné složky,“ pokračoval Babiš. 

Za nesmysl a lež označil také to, že měl chtít složku o Rakušanovi. „Je to lež, kterou si vymyslela ta zhrzená bývalá šéfredaktorka, která neustále lže o nás. Ona lhala o tom, že já jsem měl nějakou složku na Rakušana a potom se zjistilo, že to byli Piráti,“ uvedl Babiš. 

„Takže já jsem bezpečnostní riziko. V životě jsem s Putinem nejednal, podívejte se na to video, co říká Klaus, jak byli na návštěvě Kremlu, jak dokončili večeři a říká Putinovi, no, dali bysme si vodku. Putin říká, nemám vodku, no potom mi donesli, a kdo křičel, že chce vodku z vedlejšího stolu, no, paní Němcová, 30 let v politice a pan Kalousek. Mně dali na plakat s Putinem, v životě jsem s ním nemluvil. To jsou kompro. My neděláme žádné kompro, my děláme transparentní politiku,“ pokračoval. 

„Je to skvělá schůze, mě to strašně baví,“ komentoval Babiš dnešní sněmovní jednání. Nit nenechal suchou ani na médiích, jedno médium označil za deník nenávisti. „Andrej Babiš mi dnes připadá poněkud neklidný,“ uvedl po Babišově projevu na X Fiala. „Andrej Babiš je velmi nervózní, proto na tiskové konferenci kopal kolem sebe,“ komentoval rovněž Jan Jakob z TOP 09. 

„On je stále opozičním politikem, pan premiér není lídr, nedorostl do pozice lídra, do pozice toho, kdo by ze současné tristní situace hledal řešení, kdo by ukazoval cestu. Jediné, co stále říká, co stále opakuje, jsou výmluvy. Vše shazuje na vládu minulou a neuvěřitelným způsobem, ale fakt neuvěřitelným způsobem lže,“ míní Karel Havlíček, jak uvedl na hodinové tiskové konferenci hnutí ANO. 

Program mimořádné schůze byl schválen po čtyřech hodinách. Až poté se do debaty mohli zapojit i poslanci bez práva přednosti. Schůze nakonec byla přerušena po šesti hodinách, pokračovat bude ve středu v 9 ráno.

Video  Babiš označil Lipavského za „zm*da“: Je to komedie, žádné kompro jsem nesháněl, tvrdí šéf ANO  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Uživatel_5486376 ( 21. března 2024 08:37 )

EET zrušila top 09 za úplatek od Vietnamců úplatky Pekaroví nesmrdí

Uživatel_5486376 ( 21. března 2024 08:34 )

To mislíš toho estebackyho komunistů z hradů ještě jsem zapomněla napsat vlastizrádce Pávka

Uživatel_5486376 ( 21. března 2024 08:32 )

Ano idiotů máme ve společnosti spousty hlavně ty kteří volili komunistického agenta a vlastizrádce na hrad bohužel

Uživatel_5486376 ( 21. března 2024 08:28 )

A nutelaka nepodporuje nikdo

Uživatel_5486376 ( 21. března 2024 08:26 )

A proč neřeší pračku ODS kampeličku dozimetru to ty nechceš slišet oni toho mají hodně po volbách jdou do tepláků ten tvůj pětihnuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa