Ústav na svém webu uvádí, že rekonstrukce se plánovala již delší dobu. Vedení se jí začalo zabývat už v roce 2014 a později se podařilo dosáhnout dohod s Ministerstvem financí o zajištění financování. Původně se týkala opravy vnějšího pláště budovy, ze které měl být odstraněn hlavně škodlivý azbest. Stavba pak začala v roce 2017, kdy se také většina zaměstnanců přestěhovala do dočasného sídla Archivu bezpečnostních složek v Bráníku.

Zjistilo se ale, že bude potřeba rozsáhlejší rekonstrukce, protože budova například nemá účinnou protipožární ochranu a projekt se postupně změnil na kompletní rekonstrukci. Původní práce tak skončily demontáží opláštění a likvidací azbestu a v březnu 2019 se budova zakonzervovala do podoby, ve které zůstala dodnes. „Budova zůstane zahalena do doby dokončení projektu a výběru dodavatele rekonstrukce,“ uvádí ÚSTR na svém webu.

Jako zapomenutý balík

Zatím se toho příliš nezměnilo. „Tři roky stavba stojí a stát si s ní neví rady. Je tady zabalená jako obrovský zapomenutý balík,“ poznamenal starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Proběhl sice výběr architekta i projektanta a vznikly i vizualizace plánované podoby budovy. Poslední informace, které ústav na svém webu uvádí z roku 2020 říká, že získal stavební povolení a pracuje se na projektu provedení stavby. O případ rekonstrukce se v roce 2019 také zajímali policisté z NCOZ, případ ale nakonec odložili.

Ministerstvo s rekonstrukcí nepočítá

O financování projektu se zajímal někdejší ředitel ÚSTR a poslanec Pavel Žáček (ODS), který interpeloval ministryni financí Alenu Shillerovou (ANO) a ptal se na stav celého projektu. Bohužel to vypadá, že rozpočet s rekonstrukcí nepočítá.

Ministerstvo financí zastává v dané věci stále stejné stanovisko. Na základě všech známých aspektů nelze s pokračováním rekonstrukce souhlasit. V současné době probíhají jednání ÚSTR se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o přidělení jiných vhodných prostor pro sídlo ÚSTR,“ stojí v odpovědi ministryně. Podle ministryně také byly během kontrol státu objeveny problémy, kterými se zabývá finanční úřad.

Nabídka řešení

S návrhem, jak situaci řešit teď přichází Praha 3. Starosta Ptáček ministryni v dopise píše, že je podle něj očividné, že stát s budovou nemá žádnou vizi. Přitom je jasné, že bez státních peněz rekonstrukce těžko proběhne, píše také. 

Praha 3 má podle něj zájem, aby ÚSTR na území Prahy 3 zůstal, ale nejistotu ohledně budovy v Siwiecově ulici vnímá radnice velmi negativně, protože se jedná o prostor, který by se dal využít mnohem lépe. „Pro případ, že bude ministerstvo nadále trvat na tom, že finanční prostředky na dokončení rekonstrukce nevynaloží, a stát současně zajistí sídlo ústavu jiným vhodným způsobem, chtěl bych Vám i Vašim nástupcům nabídnout možnost jednat o bezúplatném převodu celého objektu na městskou část,“ stojí v dopise.

Radnice by podle starosty v případě, že by budovu získala, připravila demolici objektu a připravila nové využití pro sportovní účely. Podle Ptáčka by tu mohly vzniknout nové vstupy a zázemí pro stadion Viktorie Žižkov, který je v těsném sousedství budovy.

Fotogalerie
8 fotografií