Hřbitov vznikl v roce 1912 jako ústřední pohřebiště pro celou Prahu. Má rozlohu 29 hektarů a dnes je druhým největším hřbitovem v hlavním městě po Olšanských hřbitovech. V kubistickém stylu ho navrhl architekt a výtvarník Vlastislav Hofman.

Dnes se řadí mezi kulturní památky, významný je ale také právě kvůli pohřebišti, kam byly ukládány oběti totalitních režimů. V hromadném hrobě tu byl pohřben například páter Josef Toufar umučený komunisty v 50. letech, jeho ostatky odsud byly v roce 2015 převezeny do Číhoště. Pomník tu mají také parašutisté, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Tisíce lidí v masových hrobech

Největší množství obětí skrývají místní masové hroby, celkem jich tu bylo mezi lety 1943 až 1961 vykopáno 72. Podle Petra Marka z iniciativy Bez komunistů.cz by tu mohlo být pohřbeno až 14 tisíc lidí, podle jiných odhadů to může být až 20 tisíc. Kromě odpůrců režimu sem byli ukládáni lidé, jejichž pohřeb platilo město. Přesná čísla nejsou známá, protože v místech nikdy neproběhl větší průzkum.

Současný stav je již nevyhovující

Vedení města se teď rozhodlo, že prostor pietního místa by se měl upravit a proto bude vyhlášena architektonická soutěž. „Soutěž bude realizovaná proto, že ta stávající úprava je nevyhovující z několika důvodů,“ řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě), která má na starost sociální oblast.

Upozornila na to, že od posledních úprav tam během posledních let došlo k poškození zeleně. Některé živé ploty jsou napadené škůdci a postupně usychají. S novými poznatky o historii místa se podle radní také ukázalo, že někteří z lidí, jejich jména jsou na informačních tabulích, tu nejsou pohřbeni. „Celkově to místo již neodpovídá potřebám dneška,“ doplnila.

Potvrdila to podle ní i studie, kterou Praha loni nechala zpracovat Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Radní poznamenala, že doposud nevznikla žádná souhrnná studie týkající se právě tohoto místa, jenž je důležitou součástí našich dějin a připomíná události minulého století. „Rozhodně bychom se měli v dnešní době věnovat tomu, z čeho se můžeme poučit,“ dodala. Právě na základě studie ÚSTR připraví Správa pražských hřbitovů architektonickou soutěž.

Měla tu být pohřbená i Zdena Mašínová

Na hřbitově měla být pohřbená mimo jiné matka protikomunistických odbojářů bratrů Mašínu Zdena Mašínová. Její dcera se loni dohodla s magistrátem, že na hřbitově proběhne architektonická sonda, která měla najít její tělo. Archeologové kopali na místě jednoho z hromadných hrobů, na její ostatky však nenarazili.

Iniciativa Bez komunistů.cz tu každoročně také pořádá vzpomínku na místním Dětském hřbitově. Připomíná děti, které zemřely matkám ve věznicích a často se dožily jen několika dní nebo týdnů. Na hřbitově zemřelé děti připomíná 43 náhrobků, podle Petra Marka jich tu může být pohřbeno i mnohem více.

Fotogalerie
40 fotografií