Naposledy mají ochránci doložené úspěšné hnízdění čápů na komíně Keramo Kožlany v roce 1995. Pak se sice na hnízdě ještě občas z jara objevil dospělý pták, ale mláďat se místní již nedočkali.

Teď doufají, že by se mohli v další hnízdní sezóně čápi vrátit. „Komín je již nefunkční, bylo víc než nutné nahoru umístit alespoň kovový ochranný rošt proti pádu ptáků dovnitř. Pokud osazená síť poslouží čápům jako nová hnízdní podložka, tak to bude jenom dobře,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Celkově totiž populace čápa bílého na severu Plzeňska dlouhodobě skomírá. „V Plasích jsme mláďata nekroužkovali již několik let, hnízda v Městě Touškově, Čemínech a Chotíkově jsou střídavě obsazena a střídavě prázdná,“ popsal Makoň.

Na některých místech, jako je Horní Bříza, Nýřany, Úlice a Zruč, se čápi objevili jen náhodně, některá hnízda dokonce úplně zanikla. „Na vině je jednak celkový úbytek populace čápů bílých, ale i změna krajiny, způsob zemědělského hospodaření, výstavba... Proto i do Kožlan jsme dali na komín zatím jen ochrannou síť a uvidíme, jak na to čápi zareagují,“ dodal Makoň.

VIDEO: Návrat mláďat na opravené čapí hnízdo v Žamberku.

Video
Video se připravuje ...

Čapí hnízdo v Žamberku. Město Žamberk

Fotogalerie
11 fotografií