Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plzeňsko za hranou kapacit: „Už nedokážeme poskytnout adekvátní péči všem,“ přiznala hejtmanka

Aktualizováno -
17. února 2021
20:28
Autor: ČTK, sova - 
17. února 2021
15:15

Lůžkové kapacity nemocnic v Plzeňském kraji pro pacienty s covidem jsou za pomyslnou hranou možností zdravotnického systému. Pokud bude epidemiologická zátěž narůstat, což se děje, nezbude než pro pacienty hledat volné kapacity kdekoli po republice. ČTK to ve středu řekl krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš. Nemocnice v kraji pečují nyní o víc covidových pacientů než při podzimním vrcholu pandemie. Nemocnice ve Stodu a v Sušici jsou už zaplněné a jejich pacienty si rozdělují ostatní nemocnice v kraji. Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová i primátor Plzně Martin Baxa (oba ODS) proto naléhavě vyzývají obyvatele k důslednému dodržování opatření proti šíření koronaviru. Hejtmanka navíc uvedla, že se zatím nebude uzavírat žádný okres. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes řekl, že kvůli špatné epidemické situaci se uvažovalo o uzavření Tachovska, vyřešilo se to ale ve spolupráci s hlavní hygieničkou jinak.

V Plzeňském kraji přibylo v úterý podle ministerstva zdravotnictví 1113 nových případů koronaviru, to je dosud nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie před rokem. Nejvyšší je i počet aktivních případů nákazy, který ve středu dosáhl 8500 lidí. Například plzeňská fakultní nemocnice (FN) je nejvytíženější nemocnicí v zemi, uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Už minulý týden se podle Beneše převáželi někteří covidoví pacienti ze Sušické nemocnice do Klatov. „Aktuálně přesun pacientů na standardním lůžku dělat nemusíme, přesuny pacientů vyžadujících intenzivní péči jsou na denním pořádku,“ řekl.

Kraj se uzavírat nebude

Mauritzová v úterý večer jednala s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. „Bylo konstatováno, že v žádném okrese Plzeňského kraje by uzávěra nepřispěla k tomu, aby se zastavilo šíření viru tak, jak bychom potřebovali,“ řekla hejtmanka. Apeluje na obyvatele, aby důsledně nosili nejlépe respirátory, používali dezinfekci a dodržovali odstupy.

Další navyšování jen za cenu úplných uzávěr jiné péče

Zatímco před časem nemocnice v kraji přijaly několik pacientů s covidem z přetížených nemocnic v Karlovarském kraji, nyní to už není možné. Přesto je ale nutné ze sousedního kraje převážet některé nemocné do FN Plzeň, která je pro oblast centrem péče například pro cévní mozkové příhody, traumata, velké cévní a některé hrudní výkony či neurochirurgii. Tyto pacienty FN přebírá bez ohledu na to, zda mají covid, nebo ne, řekl Beneš.

V nemocnicích v kraji je podle něj volné kapacity už jen několik málo míst. Nelze už ani dál zvyšovat počty lůžek, protože nemocnice přesáhly především své personální možnosti. Už teď se podle Beneše v nemocnicích poskytuje covidovým pacientům péče částečně i na úkor akutních necovidových. Jediné další navyšování by bylo možné jen za cenu například úplných uzávěr necovidové péče.

„Vedle personálních limitů jsme i na stropě materiálním“

„Pro navýšení intenzivní péče již prostor téměř není. Zde jsme vytvořili řadu provizorních pracovišť a vedle personálních limitů jsme i na stropě materiálním,“ konstatoval Beneš. Skutečná jednotka intenzivní péče totiž vyžaduje více než jen lůžko a ventilátor, je to otázka dalšího materiálu a stavebních úprav, uvedl koordinátor a dodal: „Provizorní lůžka lze udělat, ale péče na nich poskytovaná bude na hraně bezpečnosti pro pacienty vzdor maximální snaze personálu.“

Kraj dostane od státu respirátory a dezinfekci

Kraj a krajská hygienická stanice zapojila i hospodářskou komoru. Komora apeluje na firmy, aby více testovaly své zaměstnance, nepouštěly do práce nakažené, zavedly režimová opatření a víc dezinfikovaly. Do kraje by měl přijít na pomoc další armádní tým, který bude testovat zaměstnance přímo v podnicích. „Vytváří se harmonogram pro větší firmy, kdy se budou testovat zaměstnanci v oblasti,“ řekla Mauritzová.

Kraj by také měl dostat od státu další respirátory a dezinfekci. Ve spolupráci s dobrovolnými hasiči se začne s dezinfekcí veřejných prostor, například autobusových zastávek a podobně, jako se to dělalo na jaře na Domažlicku, které tehdy bylo nejpostiženějším okresem v ČR.

Hejtmanka rovněž podle svých slov žádala vládu, aby pomohla v kraji řešit situaci se stovkami kamionů, které čekají na hranicích s Německem, Řidiči si nechávají na hranicích dělat testy na koronavirus, které musejí mít pro vstup do Německa. Čekací doby jsou ale mnoho hodin, fronty kamionů na dálnici D5 dosahují několika kilometrů. „Žádáme vládu, aby situaci začala řešit, aby sem poslala armádu, překladatele, protože řidiči nerozumí, nejsou schopni vyplnit dotazníky, zdržuje se provoz,“ popsala situaci hejtmanka. Na hranicích v Rozvadově nyní testují antigenními testy samaritáni a hasiči.

Hejtmanka: Kraj už nedokáže všem poskytnout adekvátní péči

Nemocnice v našem kraji už nemají kapacitu přijímat další covid pozitivní nemocné. Všichni noví pacienti jsou převáženi do jiných nemocnic v republice, primárně do nemocnice Motol. V této souvislosti omezují další běžnou péči. Zdravotnictví v našem kraji už nedokáže všem nemocným poskytnout adekvátní péči,“ uvedla hejtmanka v tiskové zprávě. Podíl britské mutace, která se rychleji šíří, je podle ní v kraji u nově pozitivních pacientů téměř 80 procent. „Za pondělí u nás přibylo 1135 covid pozitivních pacientů, což je nejvíce ze všech krajů v republice. Od soboty zemřelo 49 covid pozitivních pacientů,“ doplnila hejtmanka.

Baxa uvedl, že Plzeňský kraj se blíží k nejpostiženějším v ČR. Stejně jako hejtmanka vyzval k dodržování opatření. „Pokud nebudeme dodržovat základní nastavená opatření, není šance na zlepšení situace a bude to opravdu zlé. Mám reálnou obavu, abychom se nedostali do stavu, kdy náš systém nebude již kapacitně schopen poskytnout všem vážně nemocným adekvátní potřebnou péči,“ uvedl Baxa.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vyzval k důslednému nošení roušek a respirátorů, dodržování rozestupů, dezinfekce rukou. „Omezme počty kontaktů, vydržme více o samotě, jen skutečně s nejužší rodinou. Pomůžeme tím zdravotníkům, ale především všem nemocným, kteří nyní potřebují jejich péči a místa v nemocnicích. Musíme to vydržet! Pojďme zabránit dalším tragickým osudům! Snažme se zůstat zdraví,“ dodal Baxa.

krapotkin ( 18. února 2021 02:19 )

Je tu přece návod od blbistra "zdravotnictví" - léčit jen politiky a pracháče ana ostatní se vy***, ti přece jenom platí úmrtní pojiš

nespokojeny ( 17. února 2021 18:33 )

Volejte ihned Pekarovou!!!!

e.lesanova ( 17. února 2021 17:30 )

Je vůbec nějaké povědomí, kolik zde vystudovaných lékařů, sester, pečovatelek nám pracuje mimo ČR ??? Zdravotnictví jde od revoluce od desíti k pěti a situace okolo pandemie jen vytáhla na světlo tristní stav

Blbos-Vystrcil ( 17. února 2021 16:29 )

Já jsem taky Tchaj-wanec!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa