Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Otevírání školek: Babiš chce postupovat podle situace v okresech, rozhodne čtvrtek

Aktualizováno -
21. dubna 2021
17:55
Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
16:31

Rozhodnutí o tom, ve kterých regionech se od pondělí otevřou mateřské školy, by mohlo vycházet z epidemické situace v jednotlivých okresech, nikoliv na úrovni celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to navrhne vládě, sdělil v pořadu Rozstřel na zpravodajském serveru iDNES.cz. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) Blesk Zprávy informoval, že o otevření školek by mohlo být jasno už ve čtvrtek odpoledne, i když mělo rozhodnutí padnout až v pátek. Už nyní je ale podle Babiše jisté, že se do školek vrátí děti v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové by se mohlo v určitou situaci i přestat s testováním.

Ministr Arenberger po pondělním jednání vlády oznámil, že se od 26. dubna budou moci otevřít mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod 100 případů na 100 000 obyvatel. „Když se podívám na dnešní (středeční) zprávu, tak samozřejmě už je jasné, že Královéhradecký a Karlovarský kraj, že mateřské školky v pondělí jdou,“ řekl Babiš.

Podle premiéra by se ale otevírání mateřských škol mohlo řídit epidemickými údaji z menších celků, než jsou kraje. „Já navrhnu ještě debatu, jestli bychom nešli až na okresy,“ řekl Babiš. Díky tomu by se podle něj mohly otevřít i školky v některých částech Plzeňského a Středočeského kraje. „Například Plzeň-sever má 106 (nových případů na 100 000 obyvatel za sedm dní), Klatovy 120,“ uvedl premiér.

Podle mapy, kterou na twitteru zveřejnila pražská hygienická stanice, měly k úterku pod 100 případů na 100 000 obyvatel mimo Karlovarský a Královéhradecký kraj také okresy Tachov a Domažlice v Plzeňském kraji a okres Semily v Libereckém kraji. Okres Plzeň-sever evidoval 101 případů, středočeský okres Nymburk 107 a okres Jičín v Královéhradeckém kraji 115 případů.

Definitivní rozhodnutí, které školky se od pondělí otevřou, bude podle premiéra oznámeno v pátek. „Ministr Arenberger vystoupí v pátek ve 13 hodin, kdy řekne, které kraje, potažmo okresy by do toho mohly naskočit,“ uvedl Babiš. Podle informace z twitteru ministra Arenbergera však bude o školkách rozhodnuto již ve čtvrtek.

Nejlepší je situace na Karlovarsku

Podle údajů, které na twitteru zveřejnili hygienici, je nejpříznivější epidemická situace v Karlovarském kraji, kde na 100 000 obyvatel připadá necelých 65 nových případů nákazy za posledních sedm dní. Následuje Královéhradecký kraj s necelými 79 případy na 100 000 obyvatel za týden. V Plzeňském kraji je to necelých 114 případů.

Vláda v pondělí rozhodla, že kromě klasických mateřských škol se v krajích s nízkým přírůstkem nákazy otevřou od 26. dubna i lesní školky a dětské skupiny. Děti ve školkách nebudou muset nosit roušky, nebudou se ani testovat na koronavirus. Platit to bude i pro předškoláky, kteří do školek docházejí už od minulého pondělí a testovat se teď musejí.

Video  Plaga po vládní bouři: „Domluva s Blatným vždy platila, s Babišem jsme si to vyříkali.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hygienička: Konec testů, roušky zůstanou

Na dnešním jednání výboru pražského magistrátu zaznělo z úst šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové, že by se v okamžiku, kdy počet lidí s covidem-19 klesne pod 100 nakažených na 100.000 obyvatel, mohlo ve školkách přestat s plošným testováním.

Nyní chodí do škol děti na prvním stupni základních škol v rotační výuce a předškoláci do mateřinek. Testování dětí ve školkách podle Jágrové nemá valný význam, pokud počet nakažených klesne pod magickou hranici. Nyní je to konkrétně v Praze podle informací ministerstva zdravotnictví asi 138 pozitivních na 100.000 lidí.

Jágrová dále řekla, že považuje za pozitivní nošení roušek ve školách. „Vím, že to není příjemné, ale sníží se tím riziko přenosu,“ řekla. Dodala, že by se dalo na základních školách zvážit i zrušení rotační výuky, ale opět jen po dosažení hranice 100 nakažených na 100 000 obyvatel.

Trasování podle Jágrové pražští hygienici zvládají do 1000 hlášených nakažených denně bez problémů. Jako posilu mají asi 50 lidí na dohodu, kteří nakaženým telefonují. Hygienička nicméně řekla, že průměrný počet vytrasovaných rizikových kontaktů na nakaženého je jedna a méně, což podle ní zcela jistě neodpovídá realitě. Procento zachycených případů vůči provedeným testům je nyní podle ní v metropoli nízké, kolem jednoho procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa