Nepřehlédnutelné obří hromady odpadu se nacházejí u silnice z Moravské Nové Vsi na Hrušky, v areálu dolu Mír Mikulčice a v Hodoníně v areálu Ploma. Tvoří je zejména stavební a demoliční odpad po úklidu v obcích nebo po demolicích.

„Jedná se výhradně o odpady, které se budou následně zpracovávat v souladu se zákonem o odpadech a v souladu s dalšími právními předpisy platnými v oblasti ochrany životního prostředí," upozornila mluvčí Markéta Chumchalová z jihomoravského krajského úřadu.

Video
Video se připravuje ...

Měsíc po tornádu je vidět neskutečná proměna zasažených obcích na jihu Moravy VUT Brno

Využití i likvidace

Část odpadů po úpravě poslouží k zasypávání nerovností terénu, část bude nutné odstranit na skládkách. Něco lze využít materiálově či energeticky využít, naopak valné množství odpadu skončí ve spalovně nebezpečných odpadů. Do pátku se odpad bude na shromaždiště pouze navážet.

„Jeho množství se bude ověřovat měřením speciálním dronem pražského ČVUT. Od pondělí se bude postupně začínat se zpracováním těchto odpadů," dodala Chumchalová.

Při manipulací odpadů a převozu pomáhá armádní těžká techniky. „V místě bude působit patrně do pátku. Na základě povolení obce mohou odpady na místa odvážet i jiní dopravci. Následné zpracování odpadů bude na základě výsledků výběrového řízení zajišťovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství spolu se svými subdodavateli," upozornila mluvčí.

Fotogalerie
26 fotografií