Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Čirá zkáza.“ Tornádo a silné bouře udeřily na Ohio, zabíjely a demolovaly domy i kempy

Autor: ČTK - 
16. března 2024
14:33

Dva lidé zahynuli a několik dalších utrpělo vážná zranění v amerických státech Ohio a Indiana, kterými se prohnaly silné bouře, a patrně i tornádo. Informoval o tom server NBC News, podle kterého nepříznivé počasí poškodilo řadu nemovitostí, několik domů je zcela srovnaných se zemí.

Dva lidé zemřeli při tornádu, které zřejmě zasáhlo kemp s mobilními domy v Lakeview v Ohiu. „Je to neuvěřitelné. Ty škody tady nahoře jsou prostě neuvěřitelné,“ řekl šerif okresu Logan v Ohiu Randall Dodds.

Několik amerických médií nejprve informovalo o úmrtí tří lidí v kempu pro obytné přívěsy ve Winchesteru v Indianě. Policista Doug Carter na tiskové konferenci uvedl, že dřívější zprávy o třech obětech byly nesprávné a státní policie o žádných mrtvých neví.

Jako když jede vlak...

Ve Winchesteru se ale podle něj odehrála „hrozná, strašná událost“, která si vyžádala „mnoho vážných zranění“. Některé budovy byly srovnány se zemí, řekl také Carter.

„Slyšel jsem něco, co znělo jako vlak,“ řekl o bouři starosta Winchesteru Bob McCoy. „Musíme opravdu počkat do rána, abychom skutečně zjistili, jaké jsou skutečné škody. Budeme pokračovat v práci přes noc a snažit se najít lidi,“ dodal.

Čirá zkáza

„Je to čirá zkáza,“ uvedla prezidentka obchodní komory oblasti Indian Lake Amber Faganová. „V životě jsem nic podobného neviděla,“ řekla televizi ABC, v centru města Lakeview je to podle ní opravdu „velmi zlé“.

Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že ve Winchesteru jsou škody, pravděpodobně způsobené tornádem, ale nepotvrdila ho. Průzkumné týmy často potvrdí vzdušné víry až poté, co navštíví místa škod.

Bouře zasáhly oblast, která se táhla od severovýchodního Texasu až k Ohiu. Několik malých měst v okolí Winchesteru rovněž utrpělo velké škody, zřejmě kvůli tornádu. Guvernér státu Kentucky Andy Beshear na sociálních sítích uvedl, že tornádo prošlo okresy Gallatin a Trimble, aniž by si vyžádalo nějaké oběti.

Tornáda, meteorologický jev, který je stejně působivý jako obtížně předvídatelný, jsou ve Spojených státech poměrně častá, zejména ve střední části a na jihu země, podotkla agentura AFP.

Video  Tornádo. Jak si neplést tento nepředvídatelný jev s tajfunem nebo hurikánem  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 17. března 2024 02:47 )

Na jihu USA extrémní bouřky dnes v neděli a pak 21. března. ❤️‍

krapotkin ( 16. března 2024 17:24 )

Vypadá to tam jako v Janově nebo Chánově.

Zobrazit celou diskusi