Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Krveprolití u humanitární pomoci Izrael odmítá. Hamás dál drží rukojmí a žádá propuštění až 1000 lidí

Autor: ČTK, man - 
16. března 2024
08:29

Izraelská armáda odmítla tvrzení, že tento týden zaútočila na lidí čekající na pomoc v Pásmu Gazy. Palestinské úřady kontrolované hnutím Hamás dříve uvedly, že při úderu na čekající lidi zahynulo ve městě Gaza nejméně 21 Palestinců a dalších 150 se zranilo. Izrael tvrdí, že incident prošetřuje. Zároveň izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes bagatelizoval nadějné zprávy izraelských médií, která s odkazem na anonymní zdroj napsala, že v jednání o příměří s palestinským hnutím Hamás nastal pokrok díky mírnějším požadavkům Hamásu. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI).

Palestinské úřady informovaly ve čtvrtek o dvou incidentech, ve kterých figurují lidé čekající na humanitární pomoc, píše agentura Reuters. Při prvním zahynulo ve střední části Pásma Gazy nejméně osm lidí. Ve čtvrtek večer pak palestinské ministerstvo zdravotnictví informovalo o střelbě na lidi čekající na pomoc ve městě Gaza na severu palestinského území. Podle poslední bilance tam zemřelo nejméně 21 lidí. Oba útoky palestinské úřady připisují izraelským jednotkám.

„Zprávy o tom, že IDF (zkratka pro izraelskou armádu, pozn. ČTK) zaútočila ve čtvrtek večer na desítky obyvatel Pásma Gazy v místě pro distribuci humanitární pomoci, nejsou správné,“ uvedl mluvčí izraelské armády. Podle něj incident izraelské ozbrojené jednotky, jež se nachází na severu Pásma Gazy už několik měsíců, prověřují.

Podle tisku na sociálních sítích kolují videa z obou incidentů, na kterých je vidět mnoho mrtvých těl. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Tlačenice u potravin?

Palestinské úřady uvedly na konci února, že při izraelském úderu, který zasáhl lidi čekající na pomoc v Pásmu Gazy, zemřelo přes 100 lidí.

Izraelská armáda však tvrdí, že většinu obětí způsobila tlačenice a střet s nákladními vozy, jež převážely potraviny a další nezbytné zboží. Armáda přiznala, že izraelští vojáci vystřelili na Palestince, když se jimi cítili ohrožení. To však mělo způsobit jen několik málo obětí.

Chystá se příměří?

Izraelská stanice Kan ve čtvrtek večer informovala, že reakce Hamásu na izraelskou vyjednávací pozici zahrnuje „rozumné“ požadavky, což naznačuje, že by „mohlo být dosaženo dohody“ o příměří.

Několik hodin nato ale úřad izraelského premiéra Netanjahua v prohlášení uvedl, že „teroristická organizace“ Hamás „neprokázala“ žádnou flexibilitu a že její požadavky jsou „směšné“.

Naděje na dohodu o příměří ve válce Izraele s Hamásem, která trvá od teroristického útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, podle serveru ToI v posledních dnech vzrostly. Arabský diplomat ToI v úterý řekl, že Katar zatlačil na Hamás, aby své požadavky zmírnil, a pohrozil mu, že jinak deportuje jeho činitele z Dauhá.

Propuštění vězňů

Podle stanice Kan předložili katarští vyjednávači ve čtvrtek večer Izraeli nový návrh Hamásu, který „naznačoval možný pokrok v jednání“.

Hamás totiž poprvé uvedl konkrétní počet palestinských vězňů, které požaduje propustit na svobodu výměnou za příměří a propuštění části rukojmích v první fázi. Původně Hamás požadoval propuštění všech palestinských žen a nezletilých z izraelských věznic a také propuštění několika vysoce postavených činitelů Hamásu odpovědných za bombové útoky na Izraelce.

Jednání o příměří, která zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy, delší dobu váznou na tom, že Hamás požaduje záruky trvalého příměří a stažení všech vojsk z Pásma Gazy. Toto území s asi 2,3 milionu obyvatel Hamás ovládl násilím v roce 2007 poté, co v roce 2006 jen těsně vyhrál volby před palestinskou umírněnou stranou Fatah.

Rukojmí Hamásu

Agentura Reuters nyní uvedla, že nejnovější návrh Hamásu požaduje propuštění 700 až 1000 palestinských vězňů, včetně sta Palestinců, kteří dostali doživotní trest. Hamás v návrhu podle Reuters uvádí, že datum zahájení trvalého příměří a odchodu izraelských vojsk z Pásma Gazy je ochoten dohodnout až po první fázi výměny rukojmí za palestinské vězně.

Podle arabského diplomata, jehož citoval ToI, by první fáze příměří trvala šest týdnů a Hamás by během ní propustil 40 žen a starších a zraněných rukojmích. Vojáci a všichni ostatní muži unesení palestinskými ozbrojenci 7. října z izraelského pohraničí by byli propuštěni ve druhé fázi. Ve třetí fázi by pak předal Hamás Izraeli těla zemřelých rukojmích.

Hamás 7. října unesl na 250 lidí, z toho stovku propustil koncem listopadu během dosud jediného, týdenního příměří. Podle izraelských médií drží Hamás asi 130 unesených, z toho nejméně tři desítky jsou už po smrti.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi