Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Protesty v Londýně a Paříži: Tisíce lidí žádaly ukončení bojů v Pásmu Gazy

Autor: ČTK - 
9. března 2024
21:41

Tisíce lidí dnes na propalestinských demonstracích v Londýně a Paříži žádaly ukončení bojů v Pásmu Gazy. Londýnský průvod šel od Hyde parku k americkému velvyslanectví. Účastníci nesli palestinské vlajky a provolávali hesla na podporu Palestinců i proti Izraeli. Podobné motivy se objevovaly i v Paříži, kde bylo podle policie 11 500 protestujících, uvedla agentura AFP.

Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1 200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z rukojmích. Od začátku války podle zdravotnických úřadů v Gaze ovládaných Hamásem zahynulo téměř 31 000 Palestinců. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky.

Demonstranti v Paříži se sešli na popud organizace Urgence Palestine, kterou podporuje krajně levicová opoziční strana Nepodrobená Francie (LFI). Odhady pořadatelů o počtu účastníků jsou výrazně vyšší než ty policejní, podle nich se sešlo 60 000 podporovatelů Palestiny. Průvodu se účastnilo i několik politiků LFI, shromáždění využili i ke kampani před volbami do Evropského parlamentu.

Podstatně menší průvody na podporu Palestiny se dnes sešly i v dalších francouzských městech. V Lyonu asi 750 lidí žádalo „ukončení zločinné okupace Pásma Gazy“. Ze Štrasburku vyrazili lidé na „pochod za mír“. Jeho trasa měřila 36 kilometrů, což je vzdálenost mezi městem Gaza a hraničním přechodem Rafáh, kam před boji uprchla velká část obyvatel Pásma Gazy.

Průvod v Londýně přišla podpořit britská popová zpěvačka Charlotte Churchová. „Jsem tu dnes, abych vyzvala k okamžitému příměří a požádala naši vládu a vlády celého světa, aby vyslaly co nejsilnější signál. Silný, mírumilovný a láskyplný signál, stejně jako všechny průvody na podporu Palestiny, jichž jsem se účastnila,“ řekla Churchová podle deníku The Guardian. Ten také píše o desítkách tisíc účastníků, ale bez uvedení zdroje.

Londýnskou demonstraci svolala organizace Palestine Solidarity Campaign, bylo to už desáté setkání od propuknutí bojů v Pásmu Gazy loni v říjnu. Na průvod dohlížel velký počet policistů, kteří zadrželi čtyři lidi za vykřikování útočných sloganů nebo napadení, píše BBC News.

Londýnská akce se nesla v napjaté atmosféře. Britskému premiéru Rishimu Sunakovi protestující vyčítali výrok o „šokujícím nárůstu extremistických narušení a kriminality“, což část veřejnosti považuje za chabě zastřený útok na propalestinské demonstrace, napsal The Guardian. BBC zase připomněla vyjádření vládního zmocněnce pro boj proti extremismu, že Londýn se o víkendech během demonstrací stává „oblastí, kam se Židé neodvažují ani chodit“.

Video  Před izraelskou ambasádou se pokusil upálit jeden z propalestinských demonstrantů. (14. únor 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

nordmedia ( 10. března 2024 16:48 )

Ne pomalu, ale zcela určitě už je. Londýn má 80% populace tmavě pleti

Uživatel_5766095 ( 10. března 2024 08:29 )

Z Londýna a Paříže se pomalu stává Muslimov a Hamásov.

Zobrazit celou diskusi