Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extrémní protest ve Washingtonu: Před ambasádou Izraele se upálil americký voják (†25)

Autor: ČTK - 
26. února 2024
15:20

Příslušník amerického letectva, který se na protest proti válce v Pásmu Gazy v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu pokusil upálit, zemřel. Podle agentury AP to dnes oznámila washingtonská policie. Mrtvého identifikovala jako 25letého Aaarona Bushnella z texaského San Antonia.

Bushnell, oblečený ve vojenské uniformě, celý incident, který se odehrál kolem nedělních 13:00 místního času (19:00 SEČ), natáčel a živě přenášel na platformě Twitch. „Už se nebudu podílet na genocidě,“ uvedl na videu, v němž se identifikoval jako příslušník amerického letectva. „Chystám se k extrémnímu protestu,“ dodal, načež se polil čirou tekutinou, zapálil a křičel „svobodná Palestina“, než se zhroutil na zem. Strážcům zákona se muže podařilo asi po minutě uhasit a s těžkými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde však později zraněním podlehl.

Izraelská diplomatická zastoupení ve Spojených státech jsou opakovaně terčem protestů. Před izraelským konzulátem v Atlantě se v prosinci zapálila protestující s palestinskou vlajkou.

Válka v Pásmu Gazy je reakcí na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás a dalších ozbrojených skupin na Izrael z října loňského roku, při kterém přišlo o život na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. Ofenziva v Gaze, která je z velké části zničena, si od té doby vyžádala téměř 30 000 životů. Velká většina z 2,3 milionu místních obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Video  Hamás zaútočil na evakuační koridor v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

Tom_Pech ( 26. února 2024 15:37 )

Snad tím inspiroval i další podporovatele středověkých vrahů.

Zobrazit celou diskusi