Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministr obrany USA tvrdil: Izraelci zabili 25 tisíc palestinských žen a dětí. Pentagon jeho slova mírní

Autor: ČTK - 
29. února 2024
20:57

Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl, že počet palestinských žen a dětí zabitých Izraelem od začátku války v Pásmu Gazy přesahuje 25 tisíc. Uvedl to ve výpovědi v americké Sněmovně reprezentantů. Pentagon jeho vyjádření následně korigoval. Podle ministerstva obrany se údaj opíral o sdělení Hamásem ovládaných úřadů v Pásmu Gazy, nikoliv o americké zpravodajské informace.

„Pane ministře, zhruba kolik palestinských žen a dětí zabil Izrael od 7. října?“ zeptal se Austina kongresman Demokratické strany Ro Khanna. „Je to přes 25 tisíc,“ odpověděl ministr, aniž uvedl jakékoli podrobnosti. Později dodal, že Izrael by měl více dbát na ochranu civilistů.

Ministr při slyšení také dodal, že od začátku války v Pásmu Gazy, kterou Izrael zahájil po přeshraničním teroristickém útoku Hamásu, bylo Izraeli poskytnuto přibližně 21 tisíc kusů přesně naváděné munice.

O několik hodin později mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová uvedla, že Austin uvedl odhad počtu obětí od ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy a hovořil o celkovém počtu zabitých Palestinců, tedy nejen o ženách a dětech. „Údaje o počtu obětí v Pásmu Gazy nemůžeme nezávisle ověřit,“ uvedla Singhová.

Hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, dnes ráno sdělilo, že v konfliktu s Izraelem od loňského října zemřelo přes 30 tisíc lidí. Úřady kontrolované Hamásem nicméně do své bilance zahrnují i muže, tedy pravděpodobně i bojovníky radikálního hnutí. Izraelská armáda přitom tvrdí, že těch už zlikvidovala na 12 tisíc.

Americká vláda vlastní údaje o počtu zabitých dosud neuváděla, prezident Joe Biden nicméně při nedávném vystoupení odkazoval na součet uváděný Palestinci. Izrael vysoké počty civilních obětí nepopírá, vinu za ně však připisuje Hamásu, který v hustě zalidněné Gaze operuje mezi civilní populací.

Populace v Pásmu Gazy je jednou z nejmladších na světě. Podle americké stanice NPR, která vychází z dat a odhadů palestinských, izraelských i amerických úřadů, tam lidé mladší 18 let tvoří 47,3 procenta populace. Příčinami je relativně vysoká plodnost, podle odhadů 3,38 dítěte na jednu ženu, společenský trend sňatků v mladém věku, ale také fakt, že Palestinci se v oblasti nedožívají příliš vysokého věku, píše NPR.

„Šestnáctiletá (izraelská) blokáda bránila přístupu k rychlé a dobře zásobované zdravotní péči,“ uvedla Yara Asiová z Univerzity střední Floridy. „Prevence v podstatě neexistuje. (Palestinci) se neustále potýkají s krátkodobými zdravotními problémy a ti, kteří mají chronická onemocnění, péči nedostávají, nebo jsou nuceni odejít,“ doplnila.

Izraelské tažení v Gaze je reakcí na říjnový útok palestinských ozbrojenců, kteří v pohraničních oblastech zabili asi 1 200 lidí a dalších více než 200 unesli. Deník The New York Times už v listopadu upozornil na mimořádné tempo zabíjení civilistů, které válku provází, přičemž pro srovnání uvedl bilance z amerických válek na Blízkém východě.

Po invazi do Iráku v roce 2003 podle britských analytiků za celý první rok bojů Američané a jejich spojenci zabili přibližně 7 700 civilistů. Za celých téměř 20 let americké války v Afghánistánu pak experti zdokumentovali na 12 400 civilních obětí, uvedla oxfordská profesorka Neta Crawfordová, která se podílí na výzkumné iniciativě Costs of War Project.

Video  Před izraelskou ambasádou se pokusil upálit jeden z propalestinských demonstrantů. (14. únor 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 1. března 2024 06:35 )

A naše vlezlo***ní vláda genocidě palestinců ze strany Izraele tleská. 😕

Zobrazit celou diskusi