Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Diktátor ve zbrusu novém tanku: Kim vyzval vojáky, aby dokončili přípravu na válku

Autor: DVL - 
16. března 2024
10:12

Diktátor Kim Čong-un zintenzivnil návštěvy svých vojáků od té doby, co USA a Jižní Korea zahájily každoroční společná vojenská cvičení trvající 11 dní. Na nedávné kontrole své armády si prohlédl nejnovější model tanku a označil ho za „nejsilnější na světě“. Zároveň své vojáky vyzval, aby dokončili „přípravu na válku“. Napsal o tom deník Daily Mail.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se nedávno připojil ke svým vojákům na cvičení, kde byl testován nový model tanku. Diktátor sám tank vyzkoušel a projel se v něm.

Čong-un své návštěvy armády zintenzivnil poté, co Jižní Korea a USA zahájily společná vojenská cvičení, což vnímá jako přípravu na invazi. Tentokrát přišel mezi vojáky od té doby již potřetí.

Kim Čong-un přišel na vojenské cvičení a projel se v novém modelu tanku. Kim Čong-un přišel na vojenské cvičení a projel se v novém modelu tanku. | ČTK

Cvičení s novými tanky proběhlo 13. března a Čong-un, který měl na sobě koženou bundu, prohlásil, že nejnovější severokorejský model tanku „je ten nejsilnější na světě“, a zároveň řekl svým vojákům, aby posílili „svého bojového ducha“ a dokončili „přípravu na válku“. Informovala o tom oficiální Korejská centrální zpravodajská agentura (KCNA).

Demonstrace síly

Vojenská akce měla za úkol prozkoumat bojové schopnosti personálu tanků a severokorejský diktátor údajně vyjádřil „velkou spokojenost“ s tím, že nový typ hlavního bojového vozidla úspěšně demonstroval svou ničivou sílu v již první zkoušce.

Fotografie z vojenského cvičení zpřístupnila Severní Korea a je na nich vidět pouze Čong-unova hlava, jak trčí z tanku ve chvíli, kdy se projíždí po poli. Na dalších snímcích jde vidět, jak diktátor stojí na voze, zatímco se kolem něj shromáždili vojáci a vypadá to, že mu tleskají. Na jiných fotografiích bylo několik tanků stojících v řadě, vedle nich stála posádka, když diktátor procházel kolem a mával. Mnoho tanků se severokorejskou vlajkou také pálilo na pole, posádka tak ukázala Čong-unovi sílu. 

Diktátor se nedávno zúčastnil také dalších dvou vojenských cvičení, která byla zaměřena na dělostřeleckou palbu a manévrování.

Tank, který si Čong-un pochvaloval, byl poprvé představen na vojenské přehlídce v roce 2020 a jeho použití na nedávném vojenském cvičení naznačuje, že je připraven do boje, uvedli jihokorejští experti.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi