V sobotu přímo na náměstí, mezi kostelem a novou restaurací, vysázeli dobrovolníci 27 nových stromů. Jedenáct stříbrných lip, zbytek tvoří ovocné stromy, jírovce a kaštan. „V obcích postižených tornádem pomáháme s obnovou krajiny. Podle projektu u kostela místo původního zničeného domu se zahradou vzniknou alej a park,“ vysvětlil Roman Klecker, projektový manažer nadace.

Ke dvacítce místních dobrovolníků se přidali i přespolní. „Jsem tady v rámci vzdělávacího projektu. K teorii jsem si, jak vidíte, přidala i praxi,“ usmívala se při přípravě jedné z lipek Viola Helwig z německého Witzenhausenu. 

Ruku k dílu přiložila i starostka městysu. „Lidé už opravili domy, ale zeleň, která tady dřív byla, stále chybí. Stromy, které teď zasadíme, budou v plné síle až za desítky let. Ale je to závazek i pro naši budoucnost, což je důležité,“ svěřila se Zuzana Jandáková (Prosperující Moravská). 

Půl roku příprav

Přípravné práce na budoucím parku představovaly mj. odstranit více než 100 metrů dlouhou zídku podél kostela, návoz stovek metráků hlíny, protikořenovou zábranu a výběr vhodných stromů. Jeden každý přišel na cca 5 tisíc korun. Veškeré náklady na terénní úpravy a výsadbu se zaplatí ze sbírky nadace Člověk v tísni.

Stále není hotovo

V Moravské Nové Vsi se téměř tři roky od ničivého tornáda stále opravuje. Jde vesměs o veřejné objekty jako je radnice, základní škola pro 2. stupeň či smuteční obřadní síň. V plánu je i výměna povrchu atletického areálu za školní budovou. Opravy čekají také cesty poničené nákladními auty či úpravy parku u železničního nádraží.

VIDEO: Tornádo v Lužicích v červnu 2021

Video
Video se připravuje ...

Tornádo v Lužicích na Hodonínsku Facebook/Eric Nopest

Fotogalerie
15 fotografií