Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouře Gerrit udeřila v Manchesteru: Městem se prohnalo tornádo? Zrušili i lety do Prahy

Autor: ČTK - 
28. prosince 2023
13:32

Británií prochází bouře Gerrit, v pásmu od jihozápadního cípu Anglie až po východ Skotska platí varování před povodněmi, silným větrem a deštěm. Například Londýnu se to nejhorší z bouře vyhýbá, naopak v Manchesteru vznikla takzvaná supercela, kterou podle meteorologů mohlo provázet i tornádo. Aerolinky British Airways na dnešek zrušily 20 letů, z toho sedm do měst v pevninské Evropě včetně Prahy.

„Z našeho Dopplerova radaru víme, že supercela měla silný rotující vzestupný proud. Ačkoliv zatím nemáme data, která by to potvrdila, na povrchu pravděpodobně vzniklo tornádo,“ napsal dnes k počasí v Manchesteru britský meteorologický úřad Met Office.

V jednom z manchesterských vnějších obvodů Tameside vítr podle serveru Independent poškodil kolem stovky budov. Na sociálních sítích se šíří záběry domů s unesenou střechou a rozmetaných cihel v ulicích.

Počasí narušuje na různých místech Británie takřka všechny druhy dopravy - kromě letů dopravci ruší také plavby trajektů, především ve Skotsku a části Anglie vlaková spojení a dopravu na dálnicích omezuje silný déšť a místy sněžení.

Například silnice A9, jedna z hlavních dálnic protínající Skotsko ze serveru na jih, byla v středu místy pod několikacentimetrovou vrstvou sněhu.

Video  Britský velvyslanec v ČR Matt Field: První rozhovor v češtině. Přijede do ČR král Karel III.  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi