Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aničku po porodu resuscitovali: Extrémní poškození mozku i vidina lepší budoucnosti

Autor: VaB - 
24. července 2021
05:05

Aniččin příchod na svět nebyl vůbec jednoduchý. Po porodu ji lékaři museli resuscitovat, první noc byla kritická a došlo i na krvácení do mozku. To způsobilo extrémní poškození důležitého orgánu. A je toho daleko víc. Maminka by byla ráda, kdyby její dcerka mohla chodit. Potřebuje na to ale pomoc od ostatních.

Malá Anička Babková se narodila 10. prosince 2019. Příchod na svět neměla vůbec jednoduchý. Narodila se o měsíc dřív, než bylo v plánu. Po porodu musela být lékaři resuscitovaná, první noc byla kritická.

Došlo na krvácení do obou komor mozku, to způsobilo extrémní poškození. Následky se budou ukazovat v průběhu vývoje. Pak Aničku začalo trápit nadměrné hromadění mozkomíšního moku v mozku, což vyřešilo voperování shuntu, který přebytečný mok odvádí pryč. Shunt se ale několikrát ucpal a Anička musela na operační sál znovu. Pak mozkomíšní mok začal naštěstí odtékat sám, a tak shunt mohl jít nadobro pryč.

Mezitím se ale objevilo novorozenecké krvácení do nadledvin a sekundární epilepsie. Anička musela být pět měsíců krmena přes sondu. „Mám diagnostikovaný horizontální nystagmus a další diagnostika mě teprve čeká. Moje zraková pozornost je velmi krátká, jedná se spíše o lokalizaci světelného, nebo velmi výrazného podnětu. Musíme několikrát denně cvičit očička,“ popisuje maminka očima Aničky na stránkách crowdfundingové platformy Donio.

V nemocnici byla maminka Lenka s Aničkou čtyři měsíce, pak byla dívenka propuštěna domů. Mezitím se ale musela do nemocnice kvůli problémům se shuntem vracet. Domů se pak vrátily až koncem června 2020.

Potřebují pomoc

I když se Anička snaží, zvednout hlavičku je pro ni hodně těžké. Stejně tak i rozhýbat pravou stranu. Doma společně cvičí Vojtovu metodu. „Dvakrát týdně jezdíme na rehabilitaci a třikrát až čtyřikrát týdně na hipoterapii,“ doplňuje maminka.

Ukazuje se ale, že je to velmi účinné, byť se pokroky dostavují hodně pomalu. Daleko větší pokroky by ale mohla přinést terapie se speciálním oblekem Therasuit. Je dost možné, že díky rehabilitacím tady by mohla Anička jednou chodit.

Ale na to potřebují peníze, konkrétně 290 tisíc korun. „Celá částka, která se podaří vybrat (ať víc či míň), bude použita na rehabilitační pobyty v Hájku,“ dodává maminka. Podpořit je můžete zde.

kralovna-vsech-mori ( 24. července 2021 08:14 )

Žádní rodiče, zase jedna stará samoživitelka. Jinak naprostý souhlas.

Zobrazit celou diskusi