Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lepší než seznamka? Dobrovolnictví po tornádu na jihu Moravy není jen samá dřina

Autor: DH - 
6. července 2021
05:00

Obrovská tragédie, která sjednotila celé Česko. Tak budou lidé vzpomínat na nečekaný úder tornáda v oblasti jižní Moravy, konkrétně pak v několika obcích na Břeclavsku a Hodonínsku. Právě tam se začaly sjíždět tisíce dobrovolníků. Kromě neustávající pomoci postiženým se najde čas i na to navázat nová přátelství, anebo si i najít novou lásku. 

Nejen utrpení a zničená obydlí, ale i naděje. Své o tom může evidentně říct řada dobrovolníků. Přijeli pomáhat, ale nesčetných facebookových stránek nalezli  v zasažených oblastech kromě nekončící dřiny také nová přátelství, nebo dokonce i lásku.

Doslova smršť komentářů s podobnou tématikou se objevila pod jedním z příspěvků na sociální síti. „Musím to trošku odlehčit. Pro nezadané! Tolik šikovných šohajů a děvčic, co tu pomáhá, jsem dlouho neviděla. Takže doporučuji, kdo chce pomoct naší krásné Moravěnce, má jedinečnou možnost spojit užitečné s příjemným,“ napsala ve skupině „Pomoc Hodonínsku a Břeclavsku“, která má v tuto chvíli více než 26 tisíc členů. A vysloužila si tím přes 100 sdílení a více než 1000 komentářů.

Pod příspěvkem se začaly objevovat stovky různých komentářů. Většinu z nich tvořili uživatelé, kteří v místech postižených tornádem byli pomáhat, a další část pak ti, kteří se tam chystají. A většina se shodla na tom, že vzájemná pomoc vyvolává mezi lidmi někdy emoce silnější, než jsou oni sami.

„Slečny, mohu jen doporučit! Včera jsem se po dvou dnech vrátila, byla jsem ve skupině sama žena asi s 10 muži, paráda! No a do jednoho moravského hasiče jsme se vzájemně zakoukali. Já vím, že je to celé neštěstí, ale když jsme se líbali uprostřed všech těch trosek po tornádu, tak jsme si říkali, že to celé přineslo i něco krásného,“ napsala například dobrovolnice Martina.

Video: Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti.

Video  Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti.  - Policie ČR / obyvatel Lužic
Video se připravuje ...

Většinu lidí příspěvky podobného typu velice pobavily, jiné zase urazily. Valná většina se ale shodla na tom, že pokud se díky podobné „seznamce“ budou na jižní Moravu hrnout další tisíce dobrovolníků, tak to má smysl. „Je to taková lepší seznamka. Máte tu jistotu, že nepotkáte sobce a člověka bez empatie. Naopak samé dříče a šikovné chlapy,“ uvedla třeba paní Lenka, která jako jedna z mnoha rovněž vyrazila pomáhat na Hodonínsko.

Uživatel_5533580 ( 6. července 2021 12:41 )

K něčemu byli dobré práce na chmelu ,bramborách sběr

naidka ( 6. července 2021 10:06 )

Sice divné místo na seznámení, ale zase mají holky jistotu, že si nevybraly žádného nefachčenka s tulení nemocí.

frantacizek ( 6. července 2021 05:24 )

no my si zrovna včera v noci volali v hospě přes skype s těma našima 2 klukama, co tam jsou na střechách a tohle teda nezaznělo.. ale je fakt, že u toho byly přítelkyně obou, došly na pivko za námi. Ale jinak jsou tam třeba hlavně zedníci, klempíři, kominíci a moře materiálu, aby nebyly prodlevy. Seznámit by se lidé měli chodit na turnaje plážového volejbalu. Proto ho v létě s klukama hrajeme a cestou zpět rovnou holky vzít přes hospu

Zobrazit celou diskusi