Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z jižní Moravy odjely stovky hasičů, většina obcí je uklizena. A tornádo zasáhlo 1600 domácností

Aktualizováno -
5. července 2021
15:25
Autor: ČTK - 
5. července 2021
11:25

V oblasti zasažené tornádem je od pondělka výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Ještě v sobotu se počet hasičů pohyboval kolem 800, spolu s nimi zasahovali také vojáci.

Hasiči avizovali, že jich ode dneška bude v zóně tornáda zhruba polovina, nakonec je v akci 624 hasičů s 204 kusy techniky. Situace se neustále vyvíjí, těžko se konkrétní počty nasazených hasičů predikují, řekl jihomoravský policejní mluvčí Filip Venclovský.

V Hruškách, Lužicích, Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a Hodoníně-Pánově pomáhaly takzvané odřady z různých krajů. Většina už v neděli odjela domů. Na místě ještě zůstávaly odřady ze Středočeského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského kraje a také z Vysočiny.

Na místě zůstala i těžká technika a hasiči ze záchranného útvaru. Pokračuje převoz suti z meziskládek na tři centrální úložiště. Na skládce v Hruškách se otočí sto nákladních automobilů za hodinu.

Hasiči také odstraňují polomy a nebezpečné stromy v okrajových částech obcí. Těžká technika pokračuje v demolici vybraných objektů v Hruškách. V neděli večer hasiči evidovali bezmála 30 žádostí o demolici hasičskou technikou. Další žádosti budou přijímat do úterního večera.

Hasiči byli nasazeni denně deset až 14 hodin

V neděli z jižní Moravy odjeli například hasiči z Karlovarského kraje. V Lužicích u Hodonína pomáhali více než týden. Prostřídalo se tam 83 hasičů z profesionálních stanic a dobrovolných jednotek v západních Čechách. Společně s nimi na místě působily dvě členky týmu psychologické intervence. Hasiči byli nasazeni denně deset až 14 hodin. „Stále platí, že pokud kolegové z Jihomoravského kraje opět požádají o pomoc, jsme připraveni ihned znovu zamířit na Moravu,“ informovali karlovarští hasiči na facebooku.

Úklid výrazně pokročil nejen na území obcí, ale i v polích mezi nimi, která byla posetá troskami. Přispěli k tomu dobrovolníci, které v sobotu a neděli svážely z letiště u Ladné a od kulturního domu v Hodoníně autobusy. Záchytné parkoviště na letišti dnes už není v provozu. Svoz z Hodonína by měl ještě pokračovat. Dobrovolníci mohou jezdit také přímo do zasažené oblasti, musí ale parkovat na vymezených plochách, aby neblokovali dopravu.

Organizace Člověk v tísni odhaduje, že tornádo silně zasáhlo asi 1600 domácností na Břeclavsku a Hodonínsku. Lidé v postižených obcích nadále potřebují stavební materiál, dobrovolníky, ale také psychologickou pomoc. Projevují se u nich traumata po živelní pohromě, uvedl Člověk v tísni v tiskové zprávě.

Zobrazit celou diskusi