K mnohým šplhal i s manželkou do strání nebo se k nim prodíral roštím. „Někdy jsem je našel jen díky ženě. Má lepší oči,“ tvrdí Gustav, který každý náhrobek nafotil a oprášil příběh toho, komu patří.

Za většinou náhrobků v horách Frýdecko-Místecka se ukrývá lidské neštěstí. Dřevorubce nebo lesníka zavalil strom, někdo tam padl za války, nebo jde jen o připomínku důležitého historického okamžiku.

Střelba i infarkt

Například v Horní Lomné narazil Gustav Beiger na pomník arciknížecího hajného. V roce 1919 ho zastřelili pytláci. V Bukovci blízko hranice s Polskem stojí zase náhrobek muže, který se chtěl dostat přes hranici, aby si v Polsku koupil oblek na svatbu.

„Místo toho potřeboval šaty do rakve. Zasáhla ho zbraň pohraničníků,“ líčí senior. Na nejstarší náhrobní kámen narazil na Filipce. Patří lesmistrovi, kterého tam v roce 1911 skolila mrtvice či infarkt.

U jednoho z lesních náhrobků si Gustav vybavil smutnou vzpomínku. Mladého kluka z Karviné, kterého na svahu Slavíče usmrtil padající strom, znal osobně. „Stalo se to zrovna v den, kdy se mladík rozhodl s prací v lese skončit. Ten strom tam stále ještě leží,“ zmíní.

Hřbitov psů, medvěda i vlka

Ve Vendryni Gustav nafotil i zarostlý hřbitov loveckých psů. Svého času je tam pohřbívali myslivci. Pod horou Ostrý pak vypátral kámen, položený lovci na počest zabitého medvěda v roce 1982.

Památný pomník posledního zastřeleného vlka stojí pod Gírovou. Šelmu tam střelili v roce 1914. Od té doby zhruba 100 let vlci v Beskydech nežili. „Sbírku snímků jsem předal s označením polohy, kde přesně pomníky leží, Muzeu Těšínska,“ dodá Gustav.

Mysteriózní pomník

V Třinci-Tyře se pod svahem nachází doslova mysteriózní obří balvan. Říká se o něm, že sloužil v dávných časech jako obětní. Jsou na něm totiž vyryty zvláštní obrazce. Objevil ho třinecký amatérský historik Vladimír Knybel. I jemu přátelé postavili hlouběji v lesích pod Ostrým náhrobní kámen, protože v okolí Tyry s kopačkou v ruce pátral po historii Třinecka a vydoloval ze země spoustu unikátních nálezů.

VIDEO: Na Ďáblickém hřbitově v Praze leží děti, které zemřely v komunistických lágrech. Jejich hroby stále nikdo neprozkoumal.

Fotogalerie
10 fotografií