Svého času byl Karel Kufa členem folklorního souboru Gorole, jenže nikdo v regionu tradiční obutí ke kroji nevyráběl. Tak se do toho pustil sám. „Učil jsem se více méně metodou pokus-omyl dle starých gorolských krpců, které jsem si sehnal,“ přiznal.

Krpce jsou ručně šité kožené boty, které lidé běžně v horách nejen na Jablunovsku nosili. Z hovězí kůže se vyřeže obdélník, odřežou se řemínky, okraje se prodírkují. „Sešívá se od špičky po patu. Namočí se, vytvarují, nechají uschnout a hotovo,“ popsal Kufa.

V gorolských krpcích a krojích chodívali obyvatelé horských oblastí Těšínska, resp. Jablunkovska.

Pro radost a lidi

Aby se krpce rychle neošoupaly, je lepší jim podbít podrážku. Při výrobě se rozlišuje pravá a levá bota. Kromě krpců vyrábí Karel Kufa také opasky. Mezi jeho odběratele patří folklorní soubory převážně z česko-polsko-slovenského pohraničí.

Během 40 let Kufa vyrobil krpců nepočítaně, přesto ho tahle činnost neživí. „Dělám to pro radost, pro lidi a pro region,“ usmál se. V současné době nemá žádné následovníky. „Doufám, že se řemesla jednou chopí podobný nadšenec, jako jsem já,“ uzavřel.

Získal mistrovský titul

Před pár dny byl Karel Kufa oceněn hejtmanstvím Moravskoslezského kraje jakožto Mistr tradiční rukodělné výroby. „Setkání s nositeli řemesel či lidových tradic, je neobyčejně osvěžující. V dnešní přemodernizované době plné nejnovějších technologií, virtuálních prostorů a sociálních sítí je třeba si uvědomovat bohatství, které v těchto lidech máme,“ uvedl náměstek Lukáš Curylo.

VIDEO: Nejlepší verbuňk na světě tancuje vinař Marek Salay (21) z Charvátské Nové Vsi u Břeclavi.

Video
Video se připravuje ...

Nejlepší verbuňk na světě tancuje vinař Marek Salay (21) z Charvátské Nové Vsi u Břeclavi Salay Winery

Fotogalerie
4 fotografie