Ti před pár lety založili spolek Po susedsku a soubor Paskovjánek, kde tančí a věnují se zvykům i místním tradicím všechny generace. Po zmínkách o Ondrášově skoku pátrali i v historických knihách. „Teď se ho snažíme vypilovat k dokonalosti. Podílí se na tom s námi i další folklórní soubory ze severu Moravy,“ podotkli manželé.

Ondrášův skok je svým způsobem unikátní a souvisí s odkazem na místního lidového hrdinu Ondráše z nedalekých Janovic. Mužský tanec je podobný přízemnímu odzemku a z pomalé fáze na začátku končí pořádným "fičákem".

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci se snaží, aby tanec Ondrášův skok z nížinného Lašska byl kulturní památkou. fb manželů Švachových

„Oba pocházíme z Valašska a od malička jsme byli ovlivněni tamním folklórem, ale nechtěli jsme vnášet do Paskova, kde nyní žijeme, uměle kulturu odjinud. Proto jsme pátrali po stopách té místní. Chceme, aby Ondrášův skok zůstal v povědomí tanečníků a předával se z generace na generaci,“ vysvětlila paní Zdeňka.

Musí být živý

Podle etnografky Lucie Kaminské z Muzea Těšínska vyžaduje zápis tance na seznam nehmotného dědictví kulturních památek kraje hlavně to, aby byl stále živý.

„K tanci je třeba také zaznamenat původ, průběh tradice a podobně,“ sdělila Kaminská. Kdyby se měl Ondrášův skok posunout o úrověň výš, čili na celorepublikový seznam, musel by soubor splnit ještě řadu dalších přísnějších podmínek a tanec přesahovat region.

Telecí točení z Gorolie

Před pěti lety dostal čestné místo na krajském seznamu kulturním památek Ověnžok, starý točivý párový tanec Gorolů ze slezsko-polsko-slovenského pomezí.

Má přezdívku telecí, odvozenou od gorolských krpců (obuv podobná mokasínům) z hovězí kůže, které se na tanec užívaly a musely hodně vydržet. Hudební doprovod obstarává „gajdoš“, dudák, kterého doprovází jeden nebo dva houslisté.

Na celorepublikovém seznamu je zatím z tanců valašský odzemek, slovácký verbuňk a masopustní mečové tance z Uherkohradišťska. Odzemek a verbuňk pak dokonce prorazily na celosvětový seznam UNESCO.

Fotogalerie
8 fotografií