Marek vyhrál už v roce 2020. „Kroje a tradice mám rád od malička, pokukoval jsem po starším bráchovi. Od patnácti tančím naplno,“ svěřil se na finále Mezinárodního folklorního festivalu, který se konal ve Strážnici minulý víkend.

Marek tančil a zpíval soutěžní verbuňk na svou oblíbenou písničku Až já půjdu přes vodu. „Ze začátku jsem se zdráhal věřit, že bych vyhrál. O tom, že nesním, mě přesvědčil až okamžik, když jsem přebíral diplom. Je to krásný pocit a hlavně splněný sen,“ řekl. Pětici nejlepších tanečníků, kteří všichni pochází z jihu Moravy, překvapivě završil tanečník z Prahy.

Nejen zpěv a tanec, ale také víno

Protože je nejlepší verbíř z vinařské rodiny, po soutěži bouchlo pár lahví sektu, které mu brácha Jiří do Strážnice dopředu tajně odvezl. Prý, co kdyby…? Bratři si založili i vlastní vinařství. „Láska k vínu je v naší rodině po generace. Zálibu jsme si oba rozvíjeli při studiu na vinařské škole ve Valticích,“ svěřil se starší z bratrů.

Video
Video se připravuje ...

Nejlepší verbuňk na světě tancuje vinař Marek Salay (21) z Charvátské Nové Vsi u Břeclavi Salay Winery

Před 14 lety převzali sklep od dědečka . „Obděláváme menší plochu vinohradů a další hrozny dokupujeme od poctivých moravských pěstitelů,“ prozradil starší z bratrů.

Verbuňk je dědictvím v UNESCO

Slovácký verbuňk je mužský lidový tanec zapsaný na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Verbíři nejprve zpívají, poté tančí. Jednotlivé cifry, tedy taneční figury, musí odpovídat tradici regionu, ze kterého pocházejí, což hodnotí porota.

Verbuňk se tančí pouze na Slovácku, kde se pro něj užívají i názvy cifra, cifrování, cifruňk, čardáš, čardášování, verbování, skákání nebo grepčení.

Za tanec mohou vojáci

Název tance je odvozen z německého slova Werbung (tj. najímání, ucházení se) a z praxe náboru do vojenské služby. Ten se v českých zemích a na Moravě prováděl do roku 1781 za účasti profesionálních vojenských tanečníků. Právě jejich projev byl asi jedním z impulzů ke vzniku tohoto pozoruhodného tance.

Fotogalerie
6 fotografií