Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michálek kvůli předčasnému porodu trpí vážnými onemocněními: Pomůže mu zvířecí kamarád

Autor: jel - 
28. května 2021
06:10

Malý Michálek neměl lehký start do života. Narodil se totiž nečekaně už ve 29. týdnu a o svůj život musel bojovat od první chvíle, což se mu nakonec podařilo. Při narození však nevážil ani celý kilogram a strávil dlouhou dobu v inkubátoru. Nyní jsou chlapečkovi dva roky a trpí několika závažnými onemocněními včetně dětské mozkové obrny a Westova syndromu. Usnadňovat život by mu do budoucna měl asistenční pejsek Sam.

Předčasně narozený chlapeček skončil po porodu na jednotce intenzivní péče, nedokázal ani sám dýchat, jak byl maličký, a tak musel být napojen na umělou plicní ventilaci. Pak přicházela jedna komplikace za druhou. Lékaři nejprve zjistili, že má miminko poškození na obou stranách mozku a trpí dětskou mozkovou obrnou dolních končetin. Michálek proto nebude nejspíš nikdy chodit, navíc má psychomotorickou retardaci a nefixuje se mu zrak.

Aby toho nebylo málo, další vyšetření ukázala, že malý bojovník trpí závažnou formou epilepsie, jde o takzvaným Westův syndrom. „Je to hrozné, když vám doktoři řeknou tak krutou zprávu, že vaše dítě bude ležák a mentálně a vývojově na tom bude hodně špatně. Nikdo si nedokáže představit, jaké to je pro nás rodiče se tohle dozvědět,“ napsala maminka chlapečka na facebookových stránkách věnovaných jejímu synovi.

Pomůže zvířecí kamarád

O příběhu malého Michálka jsme vás informovali před rokem, kdy rodina prosila o pomoc ve sbírce. Léčba je totiž velmi nákladná a rodiče na ni nemají peníze. Rodiče celou dobu sdílejí na sociálních sítích fotografie toho, jak se chlapečkovi zrovna daří a co je u nich nového. Sami říkají, že jim to pomáhá těžkou životní situaci lépe zvládat. 

„Dám vám sem na stránku fotky toho, jak jde čas s Michálkem, jak roste a co děláme. Naděje nám dává sílu žít. Nevzdávat se a bojovat,“ napsala maminka. Nedávno přišla rodina s hezkou novinkou. Do rodiny jim snad přibude zvířecí kamarád, který jim navíc pomůže.

Lidé z organizace zajišťující asistenční psy, jménem Pestrá – psí asistence, vyrazili za Míšou na návštěvu, aby zjistili, zda bude pejsek Sam pro něj vhodným čtyřnohým kamarádem. „Zmapovali jsme domácí prostředí rodiny, vytipovali procházky, kam bude rodina s asistenčním parťákem chodit a také jsme zkoušeli několik canisterapeutických poloh, které Míšovi pomohou při držení hlavičky a posilování ramen a zádových svalů,“ napsala organizace na svém facebooku.

Sam byl původně u jiné klientky, její zdravotní stav se ale zhoršil, a tak bude přecvičen právě pro malého bojovníka. „Pro Míšu přecvičujeme našeho SuperPsa Sama, který od své původní paničky, klientky Renaty, odešel z důvodu zhoršení jejího zdravotního stavu a úbytku sil pro společné soužití,“ dodali lidé z asistence. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi