Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Malý Michálek je těžce nemocný: Rodina potřebuje pomoci s léčbou!

Autor: VaB - 
28. února 2020
18:23

Přestože se Michálkova maminka snažila udržet miminko co nejdéle tam, kde mu bylo nejlíp, její děťátko se nečekaně narodilo už ve 29. týdnu. Michálek je velký bojovník a od první chvíle také musel bojovat o život. Několik dlouhých týdnů byl v inkubátoru, a pak se přidaly další potíže.

Přestože dle vyšetření zatím nic nenasvědčovalo porodu, přišel dříve, než všichni čekali. „Maminka měla preeklampsii, vysoký tlak a bolesti. I přes veškerou snahu lékařů vydržet mamince v bříšku co nejdéle, to bohužel nešlo a museli ukončit těhotenství ve 29. týdnu těhotenství,“ píše rodina na svém facebooku. Michálek při narození vážil pouhých 940 gramů a měřil 36 centimetrů. 

Ihned po porodu proto putoval chlapeček do inkubátoru na oddělení intenzivní péče, kde ležel několik dlouhých týdnů. „Protože jsem neuměl sám dýchat a měl jsem RDS III. stupně (novorozenecká pneumopatie, onemocnění plic - pozn. red.), museli mi dát lék surfactant a napojit mě na umělou plicní ventilaci,“ píše za Michálka jeho maminka.  

Miminko v inkubátoru postihlo několik komplikací, které mu ztížily život. Vše začalo tím, že po ultrazvuku lékaři zjistili, že má chlapeček Periventrikulární leukomalacii, to je poškození mozku na obou stranách. „Nejspíše způsobené po infekci, kterou jsem měl,“ napsala. Dál mu pak byla zjištěna svalová hypotonie a v šesti měsících pak diagnostikována dětská mozková obrna. 

Tím ale vše neskončilo. „Byla mu také diagnostikována velmi závažná forma epilepsie, tzv. Westův syndrom. I v důsledku toho má Michálek velmi těžce poškozený mozek a dle prognóz lékařů hrozí, že bude pouze ležet a bude i mentálně postižený.“ Problém má i se zrakem, neudrží navíc ani hlavičku. „Je to hrozné, když vám doktoři řeknou tak krutou zprávu, že vaše dítě bude ležák a mentálně a vývojově na tom bude hodně špatně. Nikdo si nedokáže představit, jaké to je pro nás rodiče, se tohle dozvědět,“ napsala maminka.

Nemají auto ani řidičák

Cesta k lékařům je pro rodinu Michálka náročná. Ani jeden z nich nevlastní řidičský průkaz. „Proto by uvítali nějakého kamaráda, který by jim alespoň občas za náklady pohonných hmot pomohl s přepravou Michálka na vyšetření, kontroly či rehabilitace, do lázní a léčeben,“ stojí v příspěvku. 

Nákladná léčba

Michálek je navíc v rukou několika specialistů a je důležité docházet na předepsané kontroly a řídit se pokyny lékařů. Rodina se proto obrátila na Spolekfreewill.cz, který pro ně zřídil transparentní účet.

Léčba je totiž finančně náročná. „Bude potřeba opatřit spoustu cenově nákladných pomůcek a následně i zajistit vyhovující rehabilitace,“ píší na stránkách. Důležitý je speciální zdravotní kočárek. „Míšovi bude co nejvíce vyhovovat a zajistí vhodné, bezpečné a pohodlné připoutání jeho tělíčka v kočárku,“ upřesňují.

Rodinu je tak možné prostřednictvím transparentního účtu podpořit. Číslo účtu je 2700957427/2010, variabilní symbol je pak 3115. Na účtu je přes 215 tisíc korun. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi