„Ve dvacátým týdnu mu našli cystu v hlavě. Byla jsem na ultrazvuku a tam mi řekli, že ji má v zadní části lebky a že to může být ledacos, takže mi nedoporučují nikam jezdit... A já říkám: ‚Je to jako rakovina?' ‚No, může to bejt, ale spíš to rakovina není.‚' “ vypráví Tamara Klusová v podcastu Nastav dUŠI.

„Totálně mě vystresovali. Měla jsem o něj strašnej strach... A když se narodil, oni měli v té kartě napsaný tenhle nález. Pak jsem opouštěla porodnici a oni mi dávali žádanku, ať jdu s nim na CT hlavy. Hned za čtrnáct dnů po porodu,“ popisuje chvíle hrůzy manželka slavného zpěváka Tomáše Kluse, se kterým má kromě Alfréda i dcery Josefínu (6) a Jenovéfu (2).

Jak ale popisuje rozhovor s lékařem, jeho rozhodnutí nenechala jen tak být. „A já jsem říkala: ‚Počkejte, CT hlavy, to znamená, že musí bejt nehybnej ne, takže jak to uděláte s novorozencem?' ‚Uspíme ho.' ‚A když ho jako uspíte, to je hrozně invazivní ne, ta narkóza?' ‚Invazivní to je, ale takhle je to nastavený.' “ odpověděl v té chvíli již šokované Klusové lékař.

„Tak jsem říkala: ‚Počkejte, tak mu nechte udělat ultrazvuk hlavy. Když to tam bylo vidět, když byl v břiše, tak mi neříkejte, že to nezjistíte ultrazvukem, když to dítě už je venku.' ‚No, to zjistíme.' Tak já říkám: ‚Počkejte, to mi chcete říct, že mě posíláte na uspání novorozence jenom proto, že máte nějakou tabulku a počet nějakých výstupů, které musíte odvést?' Tak jsem udělala strašnou scénu, že tam jako nepujdu a šla jsem s ním na ultrazvuk. No a on v tý hlavě nic neměl. Proto všem maminkám říkám, ať mají vždy dva posudky a nikdy se nerozhodují na základě jednoho lékaře,“ popsala hrůzný příběh s dobrým koncem Tamara, která malého Alfréda zachránila po narození před zbytečnou celkovou anestezií.

VIDEO: Tamara Klusová na Social Awards

Video
Video se připravuje ...

Tamara Klusová na Social Awards David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
46 fotografií