„Ihned po porodu jsme postavili mobilní vyhřívané lůžko nad tělo maminky. Dítě, které s ní stále bylo spojeno pupeční šňůrou, jsme na něj položili. Pupečník jsme nechali dotepat až do konce a chlapce připojili na dechovou podporu,“ uvedla lékařka Hana Burčková.

Celou dobu nablízku

Svému Tobiášovi tak mohla být Ivana i přes dramatickou situaci stále nablízku. „Vše se seběhlo strašně rychle a nečekaně. Když se syn narodil, mohla jsem jej celou dobu držet, i když ho lékaři napojovali na přístroje,“ vylíčila žena.

V momentě, kdy byl chlapeček stabilizovaný na dechové podpoře, lékaři ho dali mamince dokonce přímo na tělo. „Jsem šťastná a věřím, že s pomocí lékařů tu dlouhou cestu, která je ještě před námi, společně vybojujeme,“ svěřila se šťastná maminka. Chlapeček vážil po narození pouhých 880 gramů.

Co je stabilizační lůžko?

U předčasně narozených dětí většinou není čas nechat tzv. dotepat pupečník, čili nechat všechny přínosné látky „přetéct“ z těla matky do těla miminka, než se pupečník přestřihne. Stabilizační lůžko toto však umožní, stabilizace dítěte se odehrává přímo u matky.

Dítě, u kterého necháme dotepat pupečník, má daleko stabilnější krevní oběh, je u něj mnohem menší riziko zpomalení srdeční frekvence a má větší zásoby železa,“ vysvětlila přínos primářka neonatologie Hana Wiedermannová.

Stabilizační lůžko pro novorozence mají u nás zatím pouze dvě nemocnice. Kromě Fakultní nemocnice Ostrava ještě také Baťova nemocnice ve Zlíně.

VIDEO: Maminka Michaela (32) porodila v Ostravě trojčátka.

Video
Video se připravuje ...

Maminka Michaela (32) porodila trojčátka. FN Ostrava