Honzík je usměvavý, velmi chytrý chlapec, kterému budou v červnu čtyři roky. Miluje krtečka, auta, pohádky, malování kamínků a je velmi komunikativní. Nikoho by ani ve snu nenapadlo, že ze zdravého kloučka se brzy změní v pacienta onkologie.

Po stížnostech na bolesti tvářičky byl po vyšetření rentgenem odeslán domů. Další dny měl horečky a dostal antibiotika. Do týdne se vše uklidnilo. „Na začátku března opět plakal, že ho bolí ucho, při teplotě již nezabíraly léky, přidala se zimnice, bolesti zad a znovu tváře. Podle testu krve se začalo spekulovat o leukémii, která se vzápětí potvrdila,“ popisuje Honzíkova příbuzná, která pro chlapečka a jeho rodiče založila dobročinnou sbírku na Donio.

Chemoterapie a udržovací léčba

Honzík byl přeložen na onkologické oddělení, kde došlo k odběru kostní dřeně a odebrání mozkomíšního moku. Klouček je momentálně v léčbě, kde podstupuje chemoterapie. „Dohromady bude trvat pět let, než bude prohlášen za vyléčeného. Je samozřejmě riziko, že se nemoc vrátí,“ vysvětluje organizátorka sbírky.

Narodí se brácha!

Rodiče malého kloučka mají napilno. V červenci se Honzíkovi narodí bráška Tadeášek, a tak vítají každou finanční pomoc. „V rodině se navíc vyskytují dlouhodobě, některé i nově, vážnější onemocnění, která potřebují finanční podporu – schizofrenie, mentální postižení, CHOPN, astma a akutní zánět slinivky břišní,“ popisuje Honzíkova příbuzná.

Peníze ze sbírky budou užity na léky, vitamíny a dezinfekční prostředky, které jsou nutné vzhledem k tomu, že musí být udržováno sterilní prostředí, a na základní výbavu pro Tadeáška, jelikož rodině nezbývají peníze.

Rodina potřebuje nové bydlení

Rodina také hledá nový podnájem. „V současnosti mají pronajatý malý přízemní domek 2+kk, který nebyl zkolaudovaný, místnosti jsou tmavé a navíc se tam ani nedaří udržovat sterilní podmínky do takové míry, jak by bylo potřeba," dodává organizátoka sbírky s tím, že osud rodiny není lhostejný spoustě lidí.  

„V tom všem, co teď prožíváme, zjišťujeme, že lidská soudržnost, laskavost a ochota nezištně pomoci druhým nevymizely. A podpora, kterou dostáváme, je pro nás velmi důležitá a jsme za ní vděční,“ uzavírá.

Fotogalerie
3 fotografie

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny.

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub