„V dětské skupině zřízené mateřskou školou Dubeč, kde byla zaměstnaná na pozici chůvy, opakovaně vědomě týrala jí svěřené nezletilé děti, o které měla jako chůva povinnost řádně pečovat a které se s ohledem na svůj nízký věk nemohly nějak fyzicky ani verbálně bránit,“ stojí v rozsudku. Kromě tříleté podmínky dostala zákaz práce s dětmi na pět let a musí zaplatit rodičům dětí odškodnění 60 tisíc korun.

Dětem podle rozsudku sprostě nadávala, a když se počůraly nebo pokakaly, hrubě je dotáhla za ruku do umývárny, kde z nich strhávala oblečení takovou silou, že někdy i upadly na zem. Minimálně jedno z nich se během takového incidentu udeřilo do hlavy. „Po dítěti někdy znečištěné oblečení s nadávkami hodila, jindy mu dala oblečení do ruky, aby si je odneslo a uklidilo,“ uvádí verdikt soudu.

Celá věc se provalila poté, co na podivné chování chůvy upozornila její kolegyně, která jí natočila na video a ukázala ho ředitelce školky. Jedna z matek dětí, které do školky chodily, mluvila o tom, že se jí syn zdál být ze školky vystresovaný, a když se ho doma ptala, kdo zlobil, tak odpověděl, že teta Péťa.

Otřesné zážitky

Popsala i jednu otřesnou zkušenost, když si jednou svého syna přišla vyzvednout. „Přiběhl za mnou uplakaný a strašně se klepal,“ řekla. Zdálo se jí, že se mu chce čůrat, a když ho začala svlékat z oblečení, tak se rázem počůral a pokálel. „Paní učitelka jenom vyšla, ani mě nepozdravila a zase zašla zpátky,“ řekla. Tehdy vůbec nechápala, co to bylo za situaci, a bylo jí jasné, že není něco v pořádku.

Pozorovala, že syn ráno moc do školky nechtěl a záměrně odkládal odchod. Říkal třeba, že chce na nočník, a proto někdy také přišli pozdě „To se mi třeba také stalo, že když jsem zazvonila v půl deváté, tak se ozvalo ‚Kterej kretén sem zase chodí v půl deváté‘ a nějaké nadávky,“ řekla u soudu. 

Strach jít na záchod

Když chůva ve školce skončila, bylo jejímu synovi asi 2 a půl roku a už se dokázal i lépe vyjadřovat. Celou věc s ním ale matka podle svých slov nechtěla více rozebírat, aby mu nezpůsobila větší újmu, což jí poradili i vyšetřovatelé. Dodala ale, že chování učitelky tehdy nejspíše vyvolalo problémy s vyprazdňováním, se kterými se potýká dodnes. „Má problém si dojít na záchod. Bojí se, že když to nestihne, že bude trestaný, i když za to nikdy trestaný doma nebyl,“ řekla. Dnes už chodí do jiné školky, kde ale na záchod nikdy nechodí.

Další z matek měla také podobně šílenou zkušenost. Její syn do školky nejdříve chodil rád a byl už naučený chodit na záchod, pak se to ale začalo zhoršovat. „Každý den jsem nosila ze školky tašku plnou počůraných a pokakaných věcí s tím, že mi nedokázal vysvětlit, proč to dělá,“ řekla.

Vystrašené děti

Popsala, jak ho ve školce viděla, když jen ležel na gauči, vypadal vystrašeně, ani si nehrál a nic nedělal. Chůva jí tvrdila, že je nemocný, ale doma byl v podle ní v pořádku. Také se stávalo, že se počůral a pokakal hned, jak dorazili ze školky domů. „Dodneška říká, že tam byla teta Péťa, která křičela a dávala jim na zadek,“ dodala. Také se bojí tmy a bubáků a chodí za rodiči v noci do postele, což dřív nedělal. Také se asi dva nebo tři měsíce zadrhával v řeči.

Strach ze studené vody

Učitelka také podle jedné z matek děti sprchovala studenou vodou, když se počůraly nebo pokálely, a její syn má od té doby ze studené vody strach. Také odmítal na dovolené třeba vlézt do moře. 

Další z matek popsala také, že viděla, jak chůva táhla jejího syna přes přechod a nadávala mu, což jí nijak nevysvětlila. Sama také radila kolegyni odsouzené ženy, aby pořídila nahrávky toho, co se ve školce děje. Ve školce také zaslechla, jak Petra K. křičela na děti vulgarismy. Sama tam také potom, co Petra K. ze školy musela odejít, chvíli pomáhala. Všimla si prý, že děti se chovaly hodně zvláštně. „Bály se, pokakávaly, počůrávaly,“ řekla. Viděla také, že děti často reagovaly úzkostlivě a vystrašeně na to, když něco spadlo na zem. Poté, co odsouzená chůva ze školy odešla, se podle ní stav dětí začal postupně zlepšovat, je tedy naděje, že se z otřesných zážitků vzpamatují. 

Fotogalerie
4 fotografie