Právě rabátka, respektive ohraničená místa kolem stromů, bývají nejčastějším místem, kde tyto zahrádky vznikají. V Praze tyto aktivity hojně potkáme třeba na Letné nebo právě na Praze 3, kde jich městská část napočítala dokonce 50. Problém ale je, že městskou zeleň, potažmo rabátka, má ve většině případů ve správě  TSK. Tyto zahrádky jsou tedy v podstatě nelegální, protože vznikají na místech, které nadšeným zahradníkům nepatří.

Radnice guerilla gardening podporuje

„Pokud si někdo takovou minizahrádku před domem, kde bydlí, vytvoří, v zásadě se neděje nic hrozného a naše městská část takovou aktivitu podporuje. Je třeba ale počítat, že pokud TSK bude provádět na ulici nějakou údržbu nebo třeba strom prořezávat, pravděpodobně dojde ke zničení. S tím nejsme zatím schopni nic dělat,“ řekla pro Blesk mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížová.

Aktivitu podporuje i starosta Jiří Ptáček. „Ve městě jsme trochu zvyklí brát cokoli za prahem našich bytů jako cizí starost. Přitom ve veřejném prostoru za normálních okolností většina z nás tráví mnohem víc času než doma. Věřím, že i takové malé překročení vlastních prahů, jako je podpora a rozvoj pouličního zahradničení, může mnohým z nás pomoci trochu změnit úhel pohledu.“ říká starosta.

Praha 3 ve spolupráci se spolkem Street Gardening také připravila jednoduchý návod, jak se o takovou guerillovou zahrádku starat, aby nedocházelo k poškození stromu a zároveň květiny prospívaly. Spolek doporučuje, že je vhodné si vybrat dostatečně velké rabátko, nenahrnovat zeminu až ke kmeni a také jí nesypat příliš vysokou vrstvu. To vše by mohlo strom dusit a z celého nápadu by bylo víc škody než užitku. Variantou jsou také truhlíky, které do rabátek lze umístit.

Pamatujete, jaký poprask byl před pár lety kolem street gardeningu na Praze 3? Tak já se tady veřejně chci doznat k...

Zveřejnil(a) Jiří Ptáček, starosta Prahy 3 dne Pondělí 10. května 2021

Partyzánská výsadba stromu

Ke guerilla gardeningu se před několika dny uchýlila i sama městská část Praha 3. Rabátko bylo po pokácení nemocného stromu několik let prázdné, proto se vedení radnice rozhodlo na křižovatce ulic Ondříčkova a Radhošťská vysadila nový strom. „Pamatujete, jaký poprask byl před pár lety kolem street gardeningu na Praze 3? Tak já se tady veřejně chci doznat k tomu, že jsme jako radnice právě zcela nelegálně vysadili celý strom. Proč nelegálně? No protože je na místě, které nám prostě nepatří,“ napsal starosta na svůj Facebook.

Připomněl také, že přestože exstuje mnoho závazků, kolik nových stromů se po celé Praze vysdadí. Jen na Praze 3 je na 75 neobsazených rabátek po pokácených stromech a některá jsou prázdná i deset let. „V pátek máme na toto téma jednání s generálním ředitelem Technické správy komunikací. Ten "nelegálně" vysazený strom na Žižkově náměstí zatím stál Prahu 3 zhruba 20 tis. Kč. Je třeba se pobavit o desítkách dalších míst. Protože tohle je ostuda naše i celého města,“ napsal Ptáček.

Právě na zmiňovaném pátečním jednání s TSK chce Praha 3 probrat nejen zeleň, ale i další témata, která tuto městskou část trápí. „Jde nám například i o údržbu ulic a chodníků. To jsou ostatně nejvíce opakující se stížnosti od našich občanů. Proto doufáme, že se nám podaří situaci vyřešit k oboustranné spokojenosti,“ uzavřela Křížová.

Fotogalerie
17 fotografií