„Tohle je jenom úplně hrubý draft, který musí být ještě podložen územní studií,“ uvedl k podnětu náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Dodal, že na pozemcích má vzniknout multifunkční čtvrť s maximálně pětipodlažními domy a rezervou pro novou moderní nemocnici. „Je to velmi kultivovaná zástavba, která bude připravována mnoho let, a jistě dojde i k upřesnění toho státního záměru,“ řekl.

Pokud podnět schválí zastupitelé, město by podle Hlaváčka mohlo mít návrh změny ke schválení v březnu 2022. Město paralelně se změnou začne připravovat podkladovou studii, která určí přesnou podobu výstavby. „Schválením podnětu se odstartují práce na studii,“ řekl Hlaváček. Do rozvojového území Letňany - Kbely patří i soukromé pozemky, novou čtvrť tam plánuje stavět skupina PPF na místě nynějšího sportovního letiště a transformace čeká i areál Avie Letňany.

Zájem státu na pozemcích stavět na středečním jednání opět potvrdila i šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu. Připravované memorandum mezi státem a městem podle ní počítá s tím, že podmínkou pro stavbu bude dokončená severní část vnějšího okruhu a posílení kapacity železnice. Zároveň se v něm stát zaváže dát městu 60 miliard na stavbu vnitřního okruhu. Arajmu doplnila, že administrativní budovy pro úřady mají stát mezi ulicemi Kbelská a Beladova, čímž vytvoří zvukovou bariéru pro zbytek čtvrti.

Arajmu dále uvedla, že memorandum není dokončeno a zástupci města a státu stále jednají o čtyřech sporných bodech. Dodala, že pokud bude memorandum podepsáno, do roka by měly být městské pozemky převedeny na stát. Na samotnou přípravu projektu a výstavbu stát podle Arajmu počítá s 13 až 15 lety.

Městské části: Město s námi nejednalo

Starostové Kbel Pavel Žďárský (ODS), Letňan Zdeněk Kučera (ANO) a Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) si na jednání stěžovali, že návrh využití ploch vidí poprvé a že s nimi město nejednalo. Hlaváček k tomu řekl, že schválením podnětu začnou práce na finální podobě studie a následné změny, ke kterým budou zástupci městských částí přizvány.

Primátor Hřib řekl, že město při změnách územního plánu názory městských částí zohledňuje. Ohledně území v Letňanech se podle něj zástupci magistrátu a městských částí sejdou ve čtvrtek. Dodal, že definitivně není nic schváleno a stanovisko výboru je poradní.

Premiér Babiš v minulosti vyzval vedení magistrátu, aby svoje pozemky v Letňanech převedlo na stát kvůli vybudování areálu pro tisíce státních úředníků. Město se tomu bránilo, Hřib odmítl myšlenku „úřednického ghetta“ a převedení pozemků na stát podmínil řadou podmínek, například finančním příspěvkem na dokončení městského okruhu. Následovala dosud trvající jednání, jejichž součástí jsou směny budov a pozemků mezi městem a státem.

Fotogalerie
6 fotografií