Desítky, ne-li stovky památníčků, křížků a pomníčků zdobí od roku 1945 hlavní město. Za každým z nich se skrývají konkrétní příběhy jedinců, jimž se stal osudný nacistický režim. Každoročně se na jejich počest konaly nejrůznější shromáždění a piety. Letošní rok jim však kvůli koronaviru vystavil stopku. Jemu navzdory hodlá magistrát tisíce hrdinů uctít alespoň „virtuálně“.

Dějepisná pomůcka

Nápomocnou v tomto ohledu bude nová virtuální mapa, kterou pražští magistrát v důsledku letošního spustil. Zobrazí se na ní právě nejrůznější pomníčky, které se týkají obětí květnového povstání.

„Přemýšleli jsme, jak to udělat, abychom nějakým způsobem vyhověli vládním opatřením, a zároveň jako to udělat i bez nějakých velkých hromadných akcí. Přišli jsme na způsob, který odpovídá dnešní době,“ uvádí k tomu primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Skrz internetové rozhraní si lidé mohou vyhledat konkrétní pomník a pomyslně u něho zapálit virtuální svíčku. Vyjma pietního účelu si však Hřib pochvaluje i jinou funkci. „Je to i příležitost dozvědět se něco o svém bezprostřední okolí,“ myslí si. „I já jsem stihl zapálit virtuální svíčku u nás na Hájích a dozvěděl jsem se, proč jsou některé ulice pojmenovány tak, jak jsou,“ podotkl směrem k ulicím na Jižním Městě, které nesou jména hrdinů a obětí květnového povstání.

Proti lžím

Podle spisovatele, badatele a ředitele nakladatelství Academie Jiřího Padevěta se jedná o „největší bojové vystoupení Čechů a Čechoslováků během 20. století.“ Byla by škoda si jej proto každoročně nepřipomenout, poněvadž se jedná o jednu z nejdůležitějších událostí v novodobých českých dějinách, při které zemřelo kolem tří tisíc obětí.

„Zahynulo během ní i několik stovek vojáků Ruské osvobozenecké armády, která pražským povstalcům velmi výrazně vojensky pomohla,“ zdůraznil s odkazem na to, že účast tzv. Vlasovců byla v minulých letech zastrkována do pozadí a leckdy ignorován a popírána. „A také se nemluvilo o tom, že povstali Pražané. Mluvilo se o tom, že celé pražské povstání začalo na pokyn KSČ, což je lež.“

Praha Pražanům

„Celou dobu se snažíme ukazovat Prahu Pražanům a všem návštěvníkům Prahy z různých perspektiv. Ve chvíli, kdy je Praha téměř bez turistů, si Pražané mohou svoje město užít a vychutnat si její bohatství,“ sdělila radní hl. m. pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). „Pro nás je to zajímavý způsob, jakým zprostředkováváme informace z učebnic všem, kteří se o to zajímají, a to buď virtuálně nebo osobně.“

Video
Video se připravuje ...

Na počest Václava Morávka, jednoho z hrdinů protinacistického odboje, se v pátek u jeho pomníku v Dejvicích konala pietní akce. (2018) David Zima

Fotogalerie
63 fotografií