Obžalobu jsem si přečetla, jsem vinna. Je mi líto toho, co se stalo. Je to tak, jak je tam uvedeno,“ přiznala odsouzená Petra K. Ve dětské skupině při dubečské škošlce pracovala od prosince 2018, kdy ji tam přivedla její známá, která sama později na její otřesné chování k dětem upozornila. Žena u soudu řekla, že práci sice ze začátku dělala ráda, ale postupně pro ni byla stále více stresující a chtěla odejít. Nakonec dostala v lednu 2020 výpověď na hodinu poté, co se její chování vůči dětem provalilo.

Týrání 2letých dětí

Stres si podle obžaloby minimálně od podzimu 2019 vybíjela na dětech, kterým bylo většinou jen něco málo přes dva roky. V té době ani ještě neuměly pořádně mluvit, nedokázaly pochopit, co se ve školce dělo, ani se otřesnému chování zacházení bránit. V rozsudku stojí, že téměř každý den děti chůva několikrát denně častovala neuvěřitelně sprostými nadávkami jako „Zas*aný hovado, zas*aný ku*dy, kreténi, s*áči, ču*áku nebo zm*de“. Nadávala jim například za to, že se počůraly nebo pokálely.

Tím to ale zdaleka nekončilo. Pokálené děti podle rozsudku hrubým způsobem dotáhla za ruku do umývárny, kde z nich strhávala oblečení takovou silou, že někdy i upadly na zem. Minimálně jedno z nich se během takového incidentu udeřilo do hlavy. „Po dítěti někdy znečištěné oblečení s nadávkami hodila, jindy mu dala oblečení do ruky, aby si je odneslo a uklidilo, což pro svůj nízký věk nebylo schopno pochopit,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Ivana Hynková.

Nutila je dojídat jídlo

Podle rozsudku se také stávalo, že děti děsila během jídla tím, že bouchala do stolu, a když třeba některé z nich rozlilo pití, sebrala mu talíř s jídlem a už mu ho nevrátila, a dokonce bránila kolegyni, která chtěla dítěti jídlo vrátit. Jindy své svěřence zase hodně nevybíravým způsobem nutila všechno dojíst. „Nutila děti, aby jídlo dojedly, kdy jim v některých případech nacpala lžíci s jídlem do úst, až se zakuckaly,“ uvedla předsedkyně senátu.

Když pak děti plakaly, křičela na ně, odvedla je do jiné místnosti a řekla jim, aby neřvaly, že si za to mohou samy. Docházelo i k fyzickému bití, jednoho z chlapců udeřila přes hýždě tak, že mu na nich zůstal červený otisk její ruky.

V jednom případě podle rozsudku vulgárně nadávala malé holčičce za to, že si neumí zavázat boty. „V nejméně jednom případě po ní boty hodila se slovy ‚Obuj se sama, ty ku*do‘ a poté ji zanechala v šatně samotnou bez pomoci,“ uvádí.

Upozornila na ni kolegyně

Na její otřesné chování upozornila kolegyně, která s ní ve školce pracovala, s odsouzenou ženou se znala z dřívějška a sama ji do školky přivedla. U soudu žena řekla, že u Petry K. pozorovala, jak se její chování postupně změnilo s tím, jak do školky přišly nové děti, na kterých si pak začala vybíjet svůj stres. 

Petra si jí prý stěžovala, že se necítí dobře a že tu práci nezvládne. Žena prý odsouzené nabízela, že se může věnovat hlavně hrám s dětmi a vymýšlení aktivit a že ona sama bude mít na starost jídlo, hygienu nebo oblékání dětí, což Petra K. nezvládala. „Na to mi odpověděla, že s tím nesouhlasí a že budeme dělat všechno spolu,“ řekla. Během podzimu byla žena prý už hodně nervózní z toho, co se ve školce děje. „Věděla jsem, že je něco strašně špatně,“ řekla u soudu.

Ve školce tehdy ještě pracovala uklízečka, která v prosinci 2019 odešla. „Řekla mi, že odchází na paragraf, protože nechce mít nic společného s tím, co se u nás děje a že se na to nechce koukat,“ uvedla svědkyně.

U soudu také řekla, že ji rodiče děti upozorňovaly na to, že ve škole není něco v pořádku, a ptali se, zda odsouzená chůva nemá nějaké problémy. Žena už podle svých slov nechtěla mlčet, aby to nevypadalo, že souhlasí s tím, co se děje. Šla proto za ředitelkou, která jí prý řekla, že potřebuje mít nějaký důkaz - sama prý ani nechtěla věřit, že se tam něco takového může dít. Kolem Vánoc 2019 už podle ženy začala být situace tak neúnosná, že se rozhodla svojí kolegyni natočit, a video pak ředitelce ukázala. Ta pak Petru okamžitě propustila a podle informací Blesku podala trestní oznámení. Za celou situaci se svědkyně podle svých slov hodně styděla, nejvíce za to, že ženu do školy vlastně sama přivedla.

Prohlášení viny

U soudu byla využita říjnová novinka v trestním zákoně. Pokud obviněný s obžalobou souhlasí, u soudu může tzv. prohlásit svou vinu. Soud následně zjistí stanovisko státního zástupce, poškozeného a zúčastněné osoby, pokud jsou u hlavního líčení přítomni, a pak prohlášení buď přijme, nebo nepřijme. Prohlášení viny jindy často několikadenní líčení výrazně zkrátí - nemusí totiž proběhnout dokazování a soud rovnou rozhodne o trestu. Soud s chůvou tak trval jen zhruba dvě a půl hodiny. Rozsudek je pravomocný, obě strany se totiž práva na odvolání na místě vzdaly.

Fotogalerie
3 fotografie