Páťa se narodil letos v půlce ledna s postiženými končetinami. Lékařská vyšetření odhalila, že chlapeček má vrozenou vadu arthrogryposis multiplex congenita (AMC), pes equinovarus (PEC) neboli koňskou nohu a luxaci kyčlí.

„Zvládáme to statečně. První dny to bolelo, nikdo nevěděl, že se narodí s touto vrozenou vadou. Bylo to pro nás takové vetší překvapení," vysvětlila pro Blesk.cz maminka Simona Emingrová s tím, že jinak se snaží žít jako normální šťastná rodinka.

Nožičky zavěšené na tři týdny

„Momentálně dojíždíme do Fakultní nemocnice Bulovka na sádrování, aby mu narovnali nožky. Po sádrování bude mít dlahy a půjde na zavěšení nožek na tři týdny, aby se mu kyčle vrátily zpět do jamek,“ popsala maminka.  Ačkoliv Páťa nehýbe končetinami, pořád se směje a bojuje za to, aby se jednoho dne sám najedl a postavil na nohy.

„Při sádrování pláče, protože mu droktor rovná nožičky, takže ho to v určitých chvilkách bolí. Popláče si u sáder a rehabilitací, ale mimo toto je to zlaté usměvavé miminko," chválí Páťu maminka.

Pomůže sbírka

Aby Páťa mohl žít naplno, potřebuje hodně cvičit a k tomu musí mít speciální pomůcky. Rodiče proto pro svého syna založili dobročinnou sbírku na platformě Donio, kde můžete přispět i vy! Peníze ze sbírky budou použity na Vojtův stůl, jídelní židličku, autosedačku, hypoterapie, rehabilitace, různé rehabilitační pomůcky, ergoterapeuta a léčby, které budou potřeba.

Milujeme Páťu nade vše a věřím, že i když to třeba nevyjde, tak tu budeme stejně jeden pro druhého a užijeme si ten život, co to jen půjde," dodává Simona.

Páťova diagnóza

Syndrom mnohočetných kloubních kontraktur (AMC) – vrozená kloubní ztuhlost způsobená fibrózou svalů, zkrácením a ztluštěním kloubního pouzdra a vazů. Postižení měkkých tkání kloubu vede k omezení pohybu kloubu končetin.

Další diagnózou je vrozená koňská neboli golfová noha (PEC). Jde o nejčastější vrozenou ortopedickou vadu dolních končetin, jen v České republice se s touto vadou rodí přibližně 200 dětí ročně. Pomáhá jim spolek Achilleus

Fotogalerie
5 fotografií

Video: Podívejte se, jak se připravit k porodu.