Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schillerová ukázala, kde plánuje šetřit. To nejsou žádné úspory, vmetla jí opozice

Autor: sova - 
9. května 2021
12:50

V letošním roce počítá ministerstvo financí podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) s ekonomickým růstem Česka o 3,1 % HDP. Vychází přitom z předpokladu, že od poloviny roku bude česká ekonomika v plném provozu. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by od poloviny roku neměl jet naplno,“ řekla Schillerová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. I z toho důvodu by jí letošní schálený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard měl stačit. Ministryně se v debatě s ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem a pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem rozhovořila i o svém plánu na konsolidaci veřejných financí. A schytala kritiku.

„Já bych chtěla především říct, že agentura Moody's nám nesnížila rating. Byla to pravidelná každoroční zpráva, kde upozorňují na to, že je potřeba nastavit trajektorii konsolidace veřejných financí,“ zdůraznila Schillerová a dodala, že vláda zhruba před týdnem schválila tzv. konvergenční program, který každý z členských států do konce dubna zasílá Evropské komisi (EK).

Připravili jsme v něm alternativní scénář, který počítá s postupnou citlivou konsolidací veřejných financí. Nechceme dostat zemi zpátky do recese, chceme konsolidovat o půl procentního bodu HDP. To není zase tak málo,“ uvedla Schillerová s tím, že program zahájí ještě tato vláda a první snížení výdajů se projeví v rozpočtu na rok 2022.

Plán Schillerové: Rušení výjimek, zdanění globálních firem a spotřební daně

Ministryně představila i konkrétní kroky, které budou součástí plánu. Balíček bude podle ní pokračovat v úsporách na výdajové straně rozpočtu, počítá také s balíkem evropských peněz.

Na příjmové straně Schillerová nastínila tři oblasti – důsledné rušení některých daňových výjimek, zdanění globálních firem po vzoru americké administrativy Joea Bidena a spotřební daně.

Expert ODS upozornil na růst ceny dluhopisů

Slovům o důsledném šetření z úst ministryně Schillerové naopak nerozumí senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který poukázal na předpokládaný stabilní schodek státního rozpočtu v příštích letech ve výši kolem 370 až 350 miliard.

„Nevidím tam nějaký progres, to velké šetření tam tedy nevnímám. Podle mě to pravda není,“ řekl Wagenknecht. Dodal, že ještě dnes vláda protiprávně drží zavřené obchody.

Jeho opoziční kolega a poslanec za občanské demokraty Jan Skopeček dodal, že je o tom rovněž přesvědčen.

„Když se podíváme, jak nám roste cena (úrok) desetiletých státních dluhopisů, od ledna, kdy byla na 1,2 je na 1,9 %. To nám prodražuje obsluhu státního dluhu, jenom toto navýšení o více než 10 miliard korun,“ upozornil poslanec.

LuCo ( 10. května 2021 17:54 )

Wagenknecht a Skopeček jsou opravdu dobří reprezentanti demožumpy. Ti mohou radit jen ratlíkům an husám demožumpy, která prahne po dostání se k moci, což by bylo tragické pro nás všechny bez rozdílu!!!

MAMKA2316 ( 10. května 2021 12:52 )

To zpraví jen daně a tresty za neplaceni daní podle Rakouska !!!!!

beda88 ( 9. května 2021 20:40 )

je fakt, že pres. Zeman je už teď trochu fyzicky mimo. Nicméně mu to ještě trochu myslí a vloni na podzim vystoupil v parlamentu na téma jak získat peníze pro republiku. řekl tehdy jasně. "zrušte výjimky a ušetříte 130 mld. Kč." tak nevím, proč to teď se slavobránou proklamují.

Tara-Tara ( 9. května 2021 17:48 )

asi bude ještě několik let trvat, než ten Wagenknecht vstřebá to, že ho AB vyrazil z min.financí...do té doby se bude mstít a mstít...vyloženě nesympatická kreatura

Covid_19 ( 9. května 2021 16:18 )

opoziční hejtmani otestovali PCR testy do škol a nutí vládu, aby je použila. Přesné testy vychází pro třídu levněji než antigenní, protože lze použít na jednu třídu jeden test PCR jako to dělají v Izraeli, měsíc nutí vládu do jejich využití, ale vláda nutila školy do čínských antigenních šmejdů. I ministr Plaga bojuje za testy PCR ve školách

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa