Je půjčka bez dokládání příjmu reálná? 

Hned v úvodu je potřeba říci, že příjmy se vždy prokazují a schopnost splácet úvěr se vždy vyhodnocuje. Tento krok vyžaduje zákon, konkrétně zákon č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru. 

Přesto se s půjčkou bez doložení příjmu setkáváme, protože ono ověření schopnosti splácet probíhá stále častěji na pozadí bez vašeho souhlasu na základě dat z bankovního účtu. Schválení půjčky tedy dnes neřeší bankéř, ale počítač, kterého bankéři „zaúkolovali”. Vítejte v době datové!

Které instituce mi takto mohou půjčit?

Půjčka bez příjmu je jinými slovy zkrácenou verzí pro půjčku bez papírového doložení příjmů nebo půjčku bez zaměstnavatelem podepsaného doložení příjmů. Z toho je již jasné, že  úvěrová společnost přece jen příjem ověřuje, ale nepotřebuje k tomu doručit fyzicky papírový doklad o výši příjmu. Bez fyzického dokládání příjmu vám půjčí např. banka, u které máte účet a necháváte si k ní posílat výplatu. Úvěr u této společnosti si můžete vyřídit online a obvykle ho máte do několika minut na účtu. Pokud nějaká společnost poskytuje úvěr a opravdu po vás nevyžaduje žádný, ani elektronický, výpis z účtu, výplatní pásku, mějte se na pozoru.

TIP: Pokud hledáte větší peníze na bydlení, rozhodně se nejprve poohlédněte po možnostech hypotéky u bank. Ta vyjde vždy výhodněji, ale musí jít o investici do bydlení v hodnotě nejméně několika set tisíc korun.

Autor: Shutterstock

Jaká společnost je ověřená? 

Při zřizování online půjček si dávejte pozor především na dvě důležité věci. Sjednávejte úvěry jen u ověřených společností. Nemusí se nutně jednat o společnosti, se kterými máte vy přímo zkušenost. Využijte hodnocení a zkušenosti ostatních. Dobré jsou v tomto směru online srovnávače, ve kterých najdete nabídky různých společností, přitom si můžete být  jisti, že jsou všechny prověřené a mají licenci České národní banky. A za to vám srovnávač půjček ručí svým jménem. 

Proč sledovat raději RPSN místo úroku?

RPSN vám umožní vidět úvěr v reálnějších hodnotách, než jaké ukazuje úroková sazba. RPSN je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů a jedná se o úrokovou sazbu se započtenými veškerými náklady spojenými s úvěrem. Obsahuje tedy např. poplatek za vyřízení, poplatek za vedení, za ukončení, za měsíční poplatky a jiné. Jen s RPSN budete mít jasný přehled, na kolik vás úvěr ve skutečnosti vyjde.