Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Naprosto šílené.“ Černochová se děsí kauzy kolem Hamáčka a Rusů, zmínila nahrávku na smeč

Autor: kal, red - 
7. května 2021
05:02

Okolnosti kolem plánované cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy budí další rozpaky. Zatímco setkání sněmovních komisí se šéfy tajných služeb průlomové informace pro veřejnost nepřinesly, pachuť z celého rozměru aféry narůstá. Poslankyně a místopředsedkyně komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Jana Černochová (ODS) Blesk Zprávám napsala, že Hamáčkovu cestu - necestu nechce vůbec komentovat, jakkoli předtím představitelé koalice SPOLU původně rázně vystupovali vůči vicepremiérovi, Černochová prý odmítá nahrávat Rusům na další smeč. Spekulovat nechtěl ani šéf sněmovního výboru pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kam dorazil šéf BIS Michal Koudelka.

„To, co se tady teď děje, je prostě úplné šílené. Nechci dávat další prostor pro spekulace a různé interpretace toho, co si myslím, nebo vím,“ napsala Blesk Zprávám Jana Černochová, jindy hovorná místopředsedkyně komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Dodala, že je potřeba vrátit debatu zpět na začátek toho, co se stalo a co jsou fakta.

„Agenti GRU spáchali na našem území akt státního terorismu, usmrtili dva naše občany a způsobili miliardové škody,“ napsala Černochová. Víc se k událostem odmítla vyjadřovat.

„Myslím, že Rusové jsou rádi, že se nemluví o nich, a u spojenců to vyvolá minimálně zdvižené obočí,“ reagoval šéf komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun ve čtvrtek potvrdil, že se na schůzce zmiňované Seznam Zprávami debatovalo o cestě do Moskvy. Nepotvrdil však, že by byla řeč i o možné dohodě s Ruskem. Předseda komise Vít Rakušan (STAN) nemá pochybnosti o tom, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, objednávku letadla Blesku potvrdil i sám Hamáček. V kontextu toho, že od 7. dubna měl informace o zapojení agentů ruské GRU do výbuchu ve Vrběticích, je to podle Rakušana samo o sobě vážnou skutečností. Komise proto v usnesení žádá vicepremiéra, aby veřejnosti a orgánům Sněmovny pravdivě vysvětlil motivy k plánování cesty.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Ředitel BIS Michal Koudelka, který se schůzky na vnitru neúčastnil, podle Bělobrádka poslancům potvrdil časovou osu případu. „Stejně tak nám pan ředitel řekl, že vicepremiér Hamáček postupoval velice aktivně a razantně ohledně vyhoštění ruských agentů,“ uvedl Bělobrádek.

Seznam Zprávy v úterý s odkazem na své zdroje uvedly, že Hamáček chtěl do Moskvy vyrazit s plánem vyměnit informace o Vrběticích za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta. Hovořit o tom měl na schůzce na ministerstvu vnitra. Hamáček tvrdí, že článek je plný lží a odmítá, že by chtěl Česku jakkoli uškodit. Na autory textu podává trestní oznámení a na vydavateli chce vysoudit 10 milionů korun.

marmat ( 8. května 2021 19:06 )

Rozpíc­hat/roz­dmychat a v hysterii "prásknout dveřma" to je tak na doma !
Tam se promítá hysterie ze slepence SPOLU.... očekávání postu Premiéra se vzdaluje,
nervozita stoupá-ale kdo se má na tohle dívat???

marmat ( 8. května 2021 18:32 )

Takže nevíme NIC, ale místo fakt padá z Černochové jen hysterie, která má NĚCO znamenat §?! Nahráváme na smeč komu, čemu čí ???

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:04 )

TY jsi nejen "komunista" , moulo,tys navic zfetovanej!!!

pitomik007 ( 7. května 2021 17:09 )

Je ponekud robustni😁🤮👎

Ievice-je-smegma ( 7. května 2021 17:09 )

Lži a urážky od fašisty wencla na mne neplatí. Wenclův fotr nadšeně hajloval, když 1939 přijel Hitler s wermachtem do Prahy a on teď radostně vykřikuje, že je německý komunista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa