Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena nechala neznámého muže nabít si telefon. Ten jí na oplátku zabil a nastěhoval se do jejího domu.

Autor: štt - 
24. dubna 2021
19:35

Dobrosrdečná paní Julie Anne Cooperová (55†) neznámému muži nabídla, ať si u ní v autě dobije telefon. Od té doby ji nikdo neviděl. Po čase si sousedé všimli vzkazu na jejích dveřích, který ostatní informoval o jejím náhlém odjezdu. Po několika týdnech policisté však nalezli její tělo pohozené uprostřed buše.

Nikdo z Juliina okolí by nechtěl upírat její právo na lásku, ale všem její náhlý odchod připadal velice podezřelý. Sousedé si brzy všimli podivných návštěv neznámého muže v jejím domě na předměstí australského Perthu, avšak po Julii jakoby se slehla zem. Něco zjevně nebylo v pořádku. Postupem času děsivá pravda vyplavala na povrch. 

Julie žila již několik let sama. Její děti už vyrostly a založily si vlastní rodiny. Mezi svými přáteli byla známá svou bezbřehou ochotou. Nabízela pomoc každému, kdo ji právě potřeboval - i úplně neznámým lidem. Vyprávělo se o ní, že pokud si od někoho půjčila pár dolarů, vždy mu vrátila dvojnásobek. Její štědrost ji bohužel stála život.

Nikým nečekaný odjezd

V osudný den se Julie vydala do hotelu Saint George v rodném Perthu. Zde se setkala s řidičem kamionu Mathewem Hemsleyem (33), který se jí zeptal, jestli neví, kde by si mohl nabít telefon. Julie mu ihned ochotně nabídla, že si jej může nabít v jejím autě.

Několik dní poté se na dveřích Juliina domu objevil lístek s nápisem: „Milí přátelé, odjela jsem na dva týdny pryč se svým novým partnerem.“ O jakého přítele se mělo jednat, však nikdo nevěděl. O její byt se v té době měl starat neznámý muž, který se sousedům představil jako Mathew Hemsley. Jeho chování však bylo všem víc než podezřelé, jelikož se vozil v její milované Toyotě.

Když byl jednoho dne dům prázdný, soused se vydal na prohlídku. Skrze okno uviděl v kuchyni strašlivý nepořádek: nedopalky, prázdné lahve od piva a poházené obaly od jídla z fast foodu. Věděl, že takový binec by se Julii vůbec nelíbil, a pojal další podezření.

Poté, co Julie zmeškala domluvené schůzky u lékaře, rozhodl se ji její syn navštívit. Doma našel pouze hrozný nepořádek a neznámého muže, který se o tento chaos měl start. Znepokojený stavem událostí, nahlásil matčino zmizení policii.

Tělo v buši

Policie si Hemsleyho pozvala k výslechu asi tři týdny poté, co byla dobrosrdečná žena naposledy spatřena. Vyšetřovatelům tvrdil, že je Juliiným bývalým milencem. Avšak nedávno se spolu rozešli a ona se přestěhovala do Sydney ke svému předešlému partnerovi.  

O týden později policisté nalezli Juliino tělo pohozené v rokli uprostřed buše východně od Perthu. Kromě toho, že ji neznámý vrah uškrtil, tak ji i znásilnil. Využil Hemsley pouze možnost žít dál v prázdném domě, aniž by věděl o jejím tragickém osudu, nebo se Juliin vrah přestěhoval přímo do bytu své oběti?

Policie ihned zahájila vyšetřování vraždy a vyšetřovatelé začali shromažďovat důkazy k objasnění okolností Juliiny smrti - s hlavním podezřelým Hemsleym. Hned zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že se s ním Julie setkala v den její smrti.

Hemsley však nařčení z vraždy ostře popřel. Policisté jej však konfrontovali se informacemi získanými z navigačního systému nacházejícího se v Juliině autě, kterým v době jejího zmizení Hemsley navštívil osudnou rokli. Muž poté změnil svou výpověď.

Řekl, že spolu jeli do pusté buše kvůli sexuálním radovánkám. Julie si nechala kolem krku uvázat obojek jako součást sexuální praktiky. Postarší žena jej prosila, ať ji během milování nepřestává škrtit. Držel ji však příliš těsně, ona přestala dýchat a zkolabovala. V panice pak odhodil bezvládné tělo do rokle. Kvůli černému svědomí se na místo ještě jednou vrátil. Vyšetřovatelé jeho verzi však nechtěli věřit. Zatkli jej a obvinili z vraždy.

„Zkažený a nemilosrdný“

Přesnou příčinu smrti se během soudní pitvy nepodařilo stanovit, ale bylo jasné, že žena byla sexuálně zneužita a uškrcena. Hemsleyho výpověď pokulhávala v mnoha ohledech. Pokud Juliina smrt byla nehoda, proč se potom přestěhoval do jejího domu? Proč milenčino tělo krutě odhodil do rokle?

Obžaloba uvedla, že Julie byla známá svou ochotou a důvěřivostí, které muž zneužil. Porota odmítla Hemsleyho tvrzení, že se žena udusila během sexu, a shledala jej vinným z vraždy.

Soud jej pravomocně odsoudil k doživotnímu vězení. Až po 23 letech výkonu trestu lze uvažovat o jeho podmínečném propuštění. Soudce však dodal, že Hemsley představuje nebezpečí pro celou veřejnost, a nazval jej „mravně zkaženým a nemilosrdným“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání