Krajský soud v Ostravě odsoudil k výjimečnému trestu 25 let vězení Pavla Nárožného za dvojnásobnou vraždu starou 12 let. Podle soudu muž zavraždil v roce 2009 v Přerově svého otce a jeho manželku. Těla obětí se nikdy nenašla. Obžalovaný vinu celou dobu odmítal a tvrdil, že jeho otec žije.

Případem se už třikrát zabýval olomoucký krajský soud. Vždy Nárožného zprostil obžaloby, vrchní soud ale rozhodnutí pokaždé zrušil. Nakonec rozhodl i o změně senátu. Proto se případ přestěhoval do Ostravy.

Pochyby nejsou

Předseda senátu Miroslav Mucha při zdůvodnění rozsudku uvedl, že o vině obžalovaného nemá senát pochyb. „Dospěli jsme k závěru, že byl zjištěn skutkový děj, o kterém senát nemá důvodné pochybnosti,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Za vraždu dostal výjimečný trest 25 let Michal Charbulák

Nárožný při zdůvodňování verdiktu kroutil nesouhlasně hlavou, pak se pustil s Muchou do slovní přestřelky. „Vy víte, že to není pravda,“ řekl mu. „Nepřerušujte mě a nemávejte rukama jak někde na koupališti!“ okřikl ho soudce.

Podle rozsudku muž otce a jeho ženu ubil neznámým předmětem v chodbě jeho domu. Předtím vypnul přívod elektřiny do domu. Tím donutil otce otevřít vstupní dveře. Motivem vraždy byly spory o majetek. Těla obětí pak Nárožný podle rozsudku naložil do otcova automobilu a odvezl je na neznámé místo. V domě se pak pokusil uklidit.

Matka možná jen pomáhala

Původně byl Nárožný souzený se svou matkou. Ta ale v roce 2013 zemřela. Podle soudce Muchy ale žena nebyla pachatelkou ani spolupachatelkou. „Neměla motiv, neměla fyzické dispozice. V rozhodné době byla navíc na třídním srazu,“ řekl Mucha. Dodal ale, že není vyloučena její pomoc synovi v době po vraždě například s úklidem.

Proces se táhl několik let a je považován za jeden z nejsložitějších na Moravě. Důvodem je právě i to, že se mrtvoly nikdy nenašly.

Obžalovaný Nárožný navíc neustále dělal obstrukce. Dožadoval zastavení trestního stíhání kvůli nepřiměřené délce. „Obžalovaný zpochybňuje zákonnost trestního stíhání, postup policie i práci státního zástupce. Zpochybňuje vše, co se v této věci dělo. Například i zahájení trestního stíhání. Tento názor ale nesdílíme. Toto rozhodnutí bylo legální, řádně odůvodněné,“ uvedl Mucha.

Nárožného závěrečná řeč trvala skoro tři dny! „Je to absurdistán, nemám k tomu jinak co říct,“ řekl poté, co se na místě odvolal. Jeden z největších krimi případů posledních let tak ještě nekončí. Státní zástupce Vít Legerský požadoval doživotí.

Tetu chtěl ubít palcátem

Nárožný byl už před rokem pravomocně odsouzen za pokus vraždy své tety z roku 2015. „Nejprve plánoval sražení ženy autem, poté zamýšlel jí poslat otrávenou bonboniéru s žádostí, aby jej v domě ještě nechala bydlet,“ popsal před časem státní zástupce.

Nárožný nakonec zatáhl do vražedného plánu svou známou, kterou u sebe nechal bydlet. Právě bydlení bylo motivem plánované vraždy. Z domu po otci, který teta spravovala, se měl vystěhovat.

V Nárožného hlavě se nakonec zrodil šílený plán na vraždu tetičky palcátem. Tu měla spáchat právě spolubydlící. Aby zmátl policii, připravoval i falešné stopy. „Měla dojet na kole na místo v paruce, psovi měla předhodit návnadu otrávenou tisem. Poté měla ženu udeřit palcátem do hlavy,“ popsal státní zástupce. Čin se nakonec nestal, žena se od Nárožného odstěhovala a vše nahlásila policii.

VIDEO: Pavel Nárožný plánoval zabít svou tetu.

Fotogalerie
15 fotografií