Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skupinu policistů podezírají z masakru 19 lidí: Oběti byly v ohořelých autech nedaleko hranic

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, VaB - 
3. února 2021
16:00

Dvanáct policistů zatkly úřady na severovýchodě Mexika. Podezírají je z vraždy devatenácti lidí, jejichž těla se našla ohořelá u hranic s USA. Za každou z obětí jim hrozí až 50 let vězení.

Na severovýchodě Mexika ve státě Tamaulipas zatkli 12 policistů, včetně jedné ženy, kteří jsou podezřelí z vraždy 19 lidí, jejichž ohořelá těla se našla minulý měsíc u hranic se Spojenými státy. Informovala o tom dnes agentura Europa Press. 

Zatím se podařilo identifikovat čtyři z obětí – dva byli Mexičané, které vyšetřovatelé podezřívají z pašování lidí, další dva byli migranti z Guatemaly. U 15 obětí ještě forenzní analytici porovnávají DNA. Mexické úřady spolupracují s úřady v Guatemale, odkud zřejmě pocházely i ostatní oběti.

Generální prokuratura státu Tamaulipas oznámila, že policisté jsou podezřelí z vraždy, zneužití úřadu a falšování důkazů. Dvě ohořelá vozidla s lidskými pozůstatky se našla u města Camargo, na místě ale nebyly žádné nábojnice, takže vražda se zřejmě stala jinde. 

Pokud se prokáže vina policistů na tomto činu, hrozí jim 20 až 50 let vězení za vraždu každé z obětí.

Stát Tamaulipas, který leží na pobřeží Mexického zálivu, je na nejkratší trase migrantů prchajících ze Střední Ameriky do USA před chudobou a kriminalitou. Oblast je ale velmi nebezpečná kvůli působení drogových kartelů, jejichž členové migranty unášejí kvůli výkupnému. I proto se v posledních letech množí takzvané migrantské karavany, kdy běženci cestují ve velkých skupinách, mnohdy s celými rodinami.

Například v srpnu 2010 ve státě Tamaulipas našli skupinu 72 zavražděných migrantů bez dokladů, které zřejmě zavraždil kartel Zetas. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání