Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie pokutovala 110 hostů v nelegálně otevřené restauraci, manažer v Paříži šel za mříže

Autor: ČTK - 
11. dubna 2021
11:25

Více než stovka hostů v jedné pařížské restauraci dostala pokutu a manažer podniku skončil ve vazbě za porušení restriktivních opatření proti covidu-19. S odvoláním na francouzskou policii o tom informoval zpravodajský server BBC News.

Policisté se do podniku v hlavním městě vydali v pátek večer poté, co si obyvatelé v okolí stěžovali na hluk. Zjistili, že se tam v rozporu se zdravotními opatřeními sešlo více než 110 lidí. Případ se stal jen několik dní poté, co francouzská policie začala vyšetřovat zprávy o údajném konání hostin a tajných večírků v metropoli.

Minulý týden soukromá televizní stanice M6 odvysílala nahrávku pořízenou skrytou kamerou, na níž si hosté ve dvou nóbl podnicích užívají kaviár, šampaňské a lanýže. V reakci na tuto zprávu nařídil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin vyšetřování s tím, že podobná shromáždění porušující pravidla proti covidu jsou „naprosto nepřijatelná“.

Televizní stanice M6 ve své reportáži uvedla, že v případě porušení koronavirových nařízení hrozí rok ve vězení a pokuta až 15 000 eur (asi 390 000 korun) za ohrožení života jiných osob, a každému z hostů hrozí pokuta 135 eur za porušení zákazu nočního vycházení a 135 eur za to, že neměli ochrannou roušku.

Zákaz vycházení i zavřené školy ve Francii

Narůstající počet případů nákazy ve Francii přiměl úřady zpřísnit koronavirová opatření; uzavřeny jsou všechny školy a obchody vyjma těch, které poskytují nezbytně nutné zboží. Od 19:00 do 06:00 platí zákaz vycházení.

Francie, která má bezmála 68 miliónů obyvatel, podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse dosud zaznamenala přes pět milionů nakažených a více než 98 200 úmrtí.

Citronel ( 11. dubna 2021 15:07 )

Přesně takhle se má postupovat, ať platí všichni kdo to porušil, ne jen stále dokola hrozit majiteli.

krapotkin ( 11. dubna 2021 13:19 )

Jó, to je demokracie. To u nás socanský kmotr Benda za mejdan papalášů v Teplicích nedostal ani pokutu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa