Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Rukama mu prošly stovky respirátorů. Šmelináři na nich vydělali miliony, řekl Aaron Günsberger

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
23. března 2021
05:00

Již několik měsíců se zabývá pražský restauratér a podnikatel Aaron Günsberger testováním kvality zdravotnických pomůcek. Na facebooku a YouTube viděly jeho videa tisíce lidí. Otestoval již stovky různých respirátorů a hluboko v žaludku mu zůstává mnoho výrobců, kteří na nekvalitní ochraně dýchacích úst vydělávají. Pro Blesk Podcast prozradil, jak se svérázně popasoval s násilnými výhrůžkami. 

Při první jarní vlně pandemie koronaviru se pražský podnikatel ani na chvíli nezastavil. Pomáhal distribuovat ochranné masky pro lékaře z 3D tiskáren Josefa Průši, rozvážel pro zdravotníky obědy. Dokonce domluvil s přáteli obří pomoc do USA: „Poslali jsme do New Yorku celé letadlo zdravotnických pomůcek, aby si to rozdistribuovali a pomohli chránit své občany, protože byli ve stejné svízelné situaci jako my,“ jmenuje jednu ze svých mnoha aktivit během propuknutí celosvětové nemoci covid-19.

Svoji energii poté začal vynakládat novým směrem a se ženou se rozhodli, že budou vyrábět vlastní zdravotnický materiál. K tomu mu pomohli také kamarádi z firmy Avec Chem, kteří vyvíjí bojové filtry a zásobují 75 armád světa. V jejich laboratořích začali nejprve testovat vlastní výrobky a později také respirátory ostatních výrobců. „Celý život dělám košer certifikaci, což je to samé. Je mi jedno, jestli dohlížím firmu Rudolf Jelínek nebo dohlížím na výrobce respirátorů. Procesy jsou úplně stejné,“ říká s nadsázkou Günsberger.

Boj s podvodníky

Výsledky svých měření začal zveřejňovat na facebookové stránce Ochranné pomůcky v ČR - kupujeme kvalitní ochranu, nebo šmejd? „Založil jsem skupinu na facebooku a myslel jsem si, že to bude sledovat 500 až 600 lidí, většinou lékařů, které by to mohlo zajímat, ale vůbec jsem nečekal, jaká lavina se strhne,“ říká Aaron k tisícům sledujících. O jeho názor se také zajímají různá média a podle svých slov se vůbec nezastaví.

Jeho testy rychle odhalily mnoho nekvalitních respirátorů, které by měly správně splňovat evropskou certifikaci EN149, která má oproti té čínské KN95 mnohem přísnější kritéria pro udělení certifikace. „Tím, že ty ostatní normy nejsou tak náročné jako EN149, tak samozřejmě ty materiály nejsou tak drahé. Takže já jsem schopen z Číny dovézt tyhlety jiné normy včetně proclení a tak dále v tom obrovském množství za 3,50 korun, za 4 nejvíc. A teď se podívejte, za kolik se prodávali do Státní hmotné rezervy, za sto nebo sedmdesát korun,“ vysvětluje, kolik peněz na nedostatkových zdravotnických ochranných pomůckách na jaře česká vláda prodělala. Dodává, že se na předraženém prodeji vydělává i nyní „Překupníci to neprodávají za čtyři koruny, ale za sedm, za deset a to se bavíme o stovkách tisících kusů. Ze spousty z nich se stali multimilionáři nebo miliardáři."

Mačety nechte doma

Jeho testy začaly vadit i některým českým firmám, které respirátory samy vyráběly nebo přeprodávaly. Nejprve musel Aaron Günsberger řešit několik žalob, poté se přiostřilo: „Pak tam proběhly veselé výhrůžky, že mi někdo usekne ruku nebo nohu, tak jsem těm chlapcům z té dané komunity napsal, že není problém, ať řeknou kdy a kde, a ať tam netahají mačety, že jim nebudou stačit. Pak tam bylo několik pokusů o korupci, a to také skončilo velmi rychle,“ řekl s úsměvem Günsberger.

V současnosti postupně testování přebírá Cech českých výrobců osobních ochranných pomůcek, který Aaron Günsberger s dalšími lidmi zřídil. Nový cech by měl podle podnikatele kontrolovat kvalitu respirátorů FFP 2 a 3, které budou prodávané na evropském trhu: "Je to sebeobrana proti v mých očích podvodníkům, protože uvádí konečného zákazníka v omyl,“ řekl závěrem.

Jak vybrat vhodný respirátor a na co si dát při koupi pozor nebo jak Aaron Günsberger se zbraní v roce 2016 na Staroměstském náměstí konfrontoval Martina Konvičku převlečeného za islamistu, prozradil v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Rukama mi prošly stovky nekvalitních respirátorů, říká Aaron Günsberger - Blesk
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 23. března 2021 08:34 )

U všeho jsou podpisy!!!! Vše jde dohledat!!!!!
To bychom ale museli jít do devadesátek, tam vše začalo!!!!!
Je mi líto dětí a vnoučat, do jakého srabu rostou!!!!
Je vidět, jak jim jde o zdraví občanů, když se hádají kvůli volebnímu zákonu!!! Dnes, kdy se zvyšují počty mrtvých, je volební zákon priorita!!!!! ABSURDISTÁN!!!! Zrušte volby, nastavte byrokratickou vládu s odborníky!!!!

panda82 ( 23. března 2021 07:59 )

A vy jste čekal od těch šmejdů, něco jiného , podívejte se na majitelé těch firem, všechno se dá dohledat, kdo objednal kdo dodal a kam, za kolik , za jaké provize a měly by padat "odměny", co na to ministerstva zahraničí, obchodu, ty jsou u zdroje a neměly by tady pustit "mejdy" a ne ještě si nechat udělat výlet pro 4 šicí stroje pro soukromé objekty a jeden pro stát, jak rychle je Tchajvan vyrobil pro tchajvance se štítkem made in Čína, Vystrčil nepodal nikde zprávu o své služební cestě pro kamarády

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa