Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk Podcast: O pohřbech v době covidu. Vláda doporučila pytle, pět dětí v nouzi, jak se rozloučit s tátou?

Autor: jim - 
8. ledna 2021
05:30

Od března 2020 se jednatel pražské pohřební služby Elpis David Borovička (30) musí vyrovnávat s měnícími se vládními nařízeními kvůli koronaviru, které mu příliš život nezkomplikovaly. To ale nemůže říct o smutečních hostech. Nejvíce vytížený během pandemie byl v listopadu, teď se vše vrací do běžného stavu. U krematorií v Praze doposud nezaznamenal žádné problémy.

Na severu Moravy podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nezvládají krematoria spalovat těla zemřelých. V Praze však podle Davida Borovičky nezaznamenal žádné komplikace, neboť krematoria mají dostatečné kapacity a jasně stanovené termíny na pohřeb žehem. O možném převozu nebožtíků z jiného kraje do krematoria s ním nikdo nejednal: „Zatím jsme oslovení nebyli. V průběhu celkové koronavirové situace, municipality, orgány a hasičský záchranný sbor zjišťují kapacity, což se opakuje nadále. Není v tomhle z naší strany problém,“ uvedl.

Podle mluvčího pražského magistrátu Tadeáše Provazníka nezaznamenala Praha, pod níž spadá Pohřební ústav hlavního města Prahy, do čtvrtečních 14:00 žádný požadavek z jiných krajů na převoz zemřelých: „V případě, že by bylo potřebné zajistit součinnost pražských krematorií, jsme na tuto situaci připraveni jak kapacitně, tak i v součinnosti s Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy pro převoz zemřelých z ostatních krajů do pražských krematorií,“ řekl pro Blesk.cz.  

Více mrtvých, méně pohřbů

Během koronavirové pandemie si David Borovička všiml, že se snížil počet rozloučení. „Na pohřby chodí zpravidla starší lidé, kteří měli strach přijít,“ vysvětlil. Nejsmutnější situace nastala v říjnu, kdy se pohřbů mohlo účastnit maximálně deset lidí: „Volala mi v této době rodina, která měla pět dětí, a ptali se mě, jestli si mají hodit korunou, které dítě se půjde rozloučit s tátou. Jak to mají udělat?“ vzpomíná na těžkou situaci a dodává: „Svatbu odložit můžeme, ale pohřeb neodložíme.“ Momentálně to není o moc lepší, podle aktuálních opatření se pohřbů může zúčastnit maximálně 15 osob a smuteční hostiny se nemohou konat v restauracích.

Video Blesk Podcast: Život pohřebáka v době koronaviru - Blesk
Video se připravuje ...

Sanhnusak ( 8. ledna 2021 10:15 )

Díky Bohu za tuto pandemii. Výrobci rakví si mnou ruce. Konkurovat jim začne divize Agrofertu. Nikoliv ta pro asistovanou reprodukci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa