Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakušan: PES je mrtev. Předseda STAN zmínil zklamání nadějí a řekl, co ho děsí na vládě

Autor: Lucie Ješátková - 
12. března 2021
05:00

Řízení pandemie v Česku se odehrává na základě emocí, nikoli na základě dat. Znovu se dostáváme k tomu, že jediný, kdo má plán, je virus. Premiér ani vláda nepostupují strategicky, ale pořád jenom hasí požáry. Po očkování je dalším takovým příkladem testování ve firmách, které mnohde probíhá tak, že zaměstnanci zahltí veřejná testovací místa. Nejen o tom v rozhovoru pro Blesk s lídrem STAN Vítem Rakušanem.

Tušíte, co nastane po oněch třech týdnech, kterými argumentuje vláda?

To je ten problém, že netušíme. Nechtěl bych primárně jenom nadávat. Je opravdu těžké říct, co bude. Dají se ale vytvářet modely. Jak se říká, PES je mrtev. Ale odborníci hovoří o takzvaném systému vlnového rozvolňování. Jednotlivé vlny - co ve které bude rozvolněno a proč. Bude tady alespoň nějaká predikce toho, co se za nějakou dobu stane. Podnikatelé a živnostníci uvidí, v jaké vlně se jich rozvolnění dotkne. Stejně tak by děti viděly, kdy půjdou do školy. Kdyby se pak epidemie vracela, vlny se dají použít i obráceně. Myslím si, že by to mohla být velmi zajímavá metoda.

To je váš recept na covid?

Je to recept odborníků, kteří neradí jen nám, ale komunikují i s vládou. My jsme s nimi toto konzultovali a přijde nám to jako jednoduchý a čitelný mechanismus. V tabulkách už se lidé nevyznají. Systém PES nemá důvěru už ani odborníků a už vůbec ne lidí v naší zemi. Chce to jednoduchý systém.

Myslíte si, že vláda ten plán má?

Nejsem si tím jistý. Včera ve Sněmovně běžela více než hodinová debata o očkování a já jsem neměl pocit, že by tady byla jasná strategie toho, co nás čeká. Naopak mám pocit, že to, že se očkování pomalu začíná dařit, je jen díky skvělé práci hejtmanek a hejtmanů napříč politickým spektrem. Kraje na to připravily. Mnohdy ale vládě navzdory a na základě vlastní invence a toho, že znají svůj kraj a vědí co kde vybudovat. Počáteční dělba vakcíny ze strany státu ale nebyla jasná a ani spravedlivá.

Dojde podle vás na další prodloužení nouzového stavu?

Můj tip je, že vláda zatím žádný jiný plán připravený nemá. My se samozřejmě budeme ptát, zda nelze používat jiné zákonné instrumenty k daným opatřením. K tomu je ale vždy potřeba sada argumentů. Mě mrzí, že diskuse se nevede v průběhu nouzového stavu. Nebavíme se o tom, co bude na jeho konci. Diskuse je vedena až ve chvíli, kdy vláda přijde žádat. To je ta zásadní chybná komunikace. Zeptejte se vašich čtenářů, jestli teď vědí, co je čeká. Nevědí to. Je tu vyjádření pana Havlíčka a Babiše o rozvolňování, na druhé straně vyjádření pana Hamáčka o tom, že nesmíme rozvolňovat tak zbrkle jako minule. Co si mají lidé vybrat?

Teď tedy žádná debata mezi vládou a opozicí neprobíhá?

Jenom to, co vidíte na obrazovkách nebo ve Sněmovně. Bohužel žádná velká schůzka se v mezidobí nekonala.

Bude opozice sama vládu žádat o schůzku?

Určitě ano. Než dojde k tomu případnému hlasování, bylo by dobré, abychom si v nějaké menší sestavě řekli co a jak. Ne na plénu, to přenáší Česká televize, a všichni chtějí ukázat, že tomu rozumí nejlíp na světě a trochu se to zvrhne v takovou mnohahodinovou exhibici. Chce to pracovní schůzku za zavřenými dveřmi, kde budou na stole podložené argumenty. Už se nechci vracet do té minulé situace, kdy vláda přišla se sérií opatření, kde bylo například uvedeno, že i do přírody budou moci lidé chodit jen do jednoho kilometru od svého bydliště. Já jsem jako městský člověk namítal, že nejsem v okruhu jednoho kilometru schopný se třemi dětmi se do přírody dostat. Čekal jsem odborné argumenty. Ale dva páni ministři se na sebe podívali a řekli si „aha, tak to je blbost“. Jestli se opatření připravují tímto způsobem a nejsou založena na datech, tak mě to děsí.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaká je komunikace s premiérem? Mnozí hejtmani po schůzce s ním vystoupili a říkali, že se s ním nedá normálně jednat.

Popravdě to není úplně jednoduché. Prvních deset až dvacet minut je poměrně racionálních a pak se schůzka trochu rozpadá a nemám pocit, že by ji někdo vedl. Na druhou stranu doufám, že se na budoucí schůzce dostane ke slovu nejenom pan premiér, ale i konkrétní ministři, kteří by přišli se sérií opatření a argumentů. Chceme slyšet, že je vláda připravená. Chceme slyšet argumenty a vidět data. Chceme slyšet názory vládních expertů. Nechápu, že za rok pandemie není toto úplnou samozřejmostí a nemá to pravidelnost a systém. To je ze strany vlády skutečně manažerská chyba.

Jak si vysvětlujete to, že některé firmy nestíhají testovat?

To je jednoduché. Mnoho odborníků hovořilo o tom, že firmy jsou tím semeništěm epidemie a je s tím potřeba něco dělat. Vláda to přijala na poslední chvíli a řekla „ano, tři týdny lockdownu budeme testovat.“ Ale přípravná fáze nebyla. Pak pan Havlíček sám sebe litoval, že nad tím strávil celý víkend. To není k litování, ale ke kroucení hlavou. Vláda mohla testování ve firmách připravit. To se ale nestalo a dohání se to na poslední chvíli. Testy jsou nedostatkovým zbožím a některé firmy to prostě nezvládají. Naštěstí řada z nich nečekala na vládu. Na vlastní náklady už třeba před měsícem začaly své zaměstnance testovat.

Jak se stavíte ke slovům pana premiéra o možném rozvolňování po Velikonocích?

Je to výrok, který si letí vzduchem a který se o nic neopírá. Premiér má mluvit tak, že řekne nějaká čísla a bude mít predikci. Ale dát lidem nějakou naději a potom jim ji po Velikonocích zase vzít? To si lidé nezaslouží. Nejhorším pocitem, který teď lidé v naší zemi zažívají, jsou zklamané naděje. Naděje je strašně pozitivní emoce. Lidé mají z něčeho radost, těší se. A pád na druhou stranu je silný. Byl bych velmi opatrný v těch vyjádřeních. Prosím pana Havlíčka i Babiše, aby nemluvili o rozvolňování, když o tom nejsou přesvědčeni. Lidé chtějí jistotu a ne falešné přísliby.

V čem vidíte východisko?

Každopádně v testování, trasování, očkování, dodržování karantény. To je to základní. Aby lidé karanténu dodržovali, musí být motivováni. Před třemi měsíci jsme měli návrh na to, aby byla karanténa po vzoru Rakouska zvýšena na 100 nebo 90 procent běžné mzdy. Aby nedocházelo k situacím, které se staly v Plzeňském kraji, kde lidé hlásili 0,25 svého kontaktu na jednoho nemocného. V sousedním Bavorsku to byli třeba čtyři lidé. Potom je jasné, proč jsou barvičky mezi Českem a Bavorskem tak rozdílné.

Kdy vy vidíte konec, kdy se vrátíme do starých kolejí?

Nechci být přehnaným optimistou a dělat to, co jsem před chvíli kritizoval, tedy dávat konkrétní datum. Pokud by se splnila očkovací strategie a do konce srpna bychom měli silnou proočkovanost populace, i když o tom malinko pochybuji, tak si myslím, že na podzim by se už pandemie dala řešit lokálně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa