Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi mají k vakcíně Sputnik V masivní odpor, tvrdí průzkum. Očkovat se ale nechat chtějí

Autor: sova - 
11. března 2021
17:40

Nepopularita vakcíny Sputnik V je v české společnosti evidentní a rozšířená, ukazuje průzkum společnosti Phoenix Research pro Blesk Zprávy. Podle měření agentury by si ruskou očkovací látku nechala vpíchnout pouhá čtyři procenta oslovených Čechů. 58 procent respondentů by se přitom nechalo očkovat, avšak spíše vakcínou západní provenience. Zhruba stejný podíl lidí se aktivně zajímá o dění týkající se proticovidových vakcín.

Téměř pětina (18 procent) dotázaných dosud není rozhodnuta, zda by očkování podstoupila. Očkování ruským Sputnikem ale kategoricky odmítlo 76 procent Čechů.

Největší problémy vidí účastníci výzkumu v původu vakcíny (38 procent). Tu loni vyvinul moskevský Gamalejův institut. Očkovací látka z Ruské federace funguje na bázi virového nosiče, využívá při tom lidský adenovirus.

Průzkum: Češi a Sputnik V. Nechali by se očkovat ruskou vakcínou? Průzkum: Češi a Sputnik V. Nechali by se očkovat ruskou vakcínou? | Blesk – Jan Neomillner, Reuters

Stejný princip používá vakcína společnosti AstraZeneca vyvíjená ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, kterou se v Česku už očkuje. Ta už ale – na rozdíl od Sputniku – úspěšně získala souhlas Evropské lékové agentury (EMA). Aktuálně ale v některých unijních státech narazila na odpor kvůli problematickým reakcím na očkování, nespíš ale jen dočasný.

Průzkum: Češi, Sputnik V a obavy z vakcíny Průzkum: Češi, Sputnik V a obavy z vakcíny | Blesk – Jan Neomillner, Reuters

Právě skutečnost, že ruská vakcína dosud není zařazena do celounijní očkovací strategie, vadí 18 procentům dotázaných. O dvě procenta respondentů méně vakcínu odmítá z důvodu, že nechtějí podporovat Rusko.

Nyní se v EU očkuje látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. V České republice odstartovala vakcinace 27. prosince 2020, první vpich absolvoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Epicentrum - Pavel Havlíček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sadia ( 12. března 2021 00:51 )

Co to je za blábol? Já se Sputnikem klidně naočkovat nechám. A je nás víc, co nám nevadí,že je z Ruska.

corsa ( 12. března 2021 00:02 )

To je lež!

Ocicko ( 11. března 2021 23:50 )

Opět lžete. Lidé této vakcíně věří a chtějí, aby jim byla aplikována. Na vysvětlenou:jsem lékař a nejsem žádná stará struktura.

Covid_19 ( 11. března 2021 22:49 )

Ruská federace má plně naočkováno 1,23% populace ( celkem 7 milionů dávek), u nás je to 2,63% ( celkem 948 144 dávek) , na Slovensku 3,7%, Argentina, které pomáhá Rusko se Sputnikem 0,79%, takže pomoc Sputnikem nějak nepomáhá. Srbsko očkuje hlavně čínskou vakcínou, Sputnika mají jen jako kladivo na další dodavatele

nespokojeny ( 11. března 2021 22:05 )

Nepravdiví průzkum. Dovezte dostatek vakcíny a potom to nechte na dobrovolném rozhodnutí lidí. Uvidí se. Pokud se zatím ví, tak žádnou vakcínu Sputník V v ČR nemáme.
Nemáme dostatek vakcín všeobecně, z EU nebo Ruska, ale dohadovat se a na..sí..ra..t lidi budete každý den, psát články pořád dokola.

Je to tak těžké dovézt cca 50 - 200tis vakcín Sputník V a dát lidem na výběr. Dle zájmu objednat další.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa